Демерджиев: 40 полицаи, сред които и Симона Радева, са помагали на Семерджиев

В петък получих изключително подробен доклад на инспектората, който показа стряскащи данни, че приблизително 40 полицейски служители по един или по друг начин са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Трима ръководни служители са позволили лицето Семерджиев да бъде наказано само административно, при положение, че има достатъчно данни за извършено престъпление. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по отношение на случая с Георги Семерджиев, който при катастрофа уби две млади момичета на бул. "Черни връх" в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Демерджиев припомни, че има образувани две наказателни производства и съобщи, че това, което касае полицайката Симона Радева, има достатъчно данни, и тя подлежи на дисциплинарно наказание и уволнение. „Несъвместимо с пагона на служител на МВР е такова поведение, констатирано в хода на проверката“, каза той. По думите му тя е съдействала на лице, извършило криминална проява по всякакъв начин, включително да избегне наказателна отговорност. „Подпомогнала го е по няколко начина, те ще станат обществено достояние. Не мисля, че конкретните проявени форми са важни в момента“, обясни Демерджиев.

По думите на вътрешния министър административното наказание е наложено с цел да бъде спестена наказателна отговорност на Семерджиев. Демерджиев информира, че става въпроса за служители на различни позиции от всички структури на столичните дирекции, като ще им бъдат образувани незабавно дисциплинарни производства. „Дал съм ясни указания те да се движат възможно най-бързо в предвидените законови срокове и другото указание, което съм дал, е да бъдат абсолютно безкомпромисни дисциплинарно наказващите органи в тези случаи“, уточни служебният министър на вътрешните работи.

Той е категоричен, че самият факт, че толкова много служители са съдействали по един или друг начин, за да помогнат на Георги Семерджиев, говори ясно, че вероятно има и хора, скрити от фокуса на това внимание, които са стоели зад тези приблизително 40 служители. „Не мога да допусна как приблизително 40 служители ще действат в услуга на това лице“, допълни Демерджиев.

По отношение на Симона Радева, има данни тя да е имала контакт със Семерджиев и преди катастрофата, която отне живота на две млади жени. „Всеки полицейски служител, който си позволи да съдейства на лице, което е извършило криминална проява, ще бъде санкциониран безкомпромисно. Обещах го, очевидно не е било добре чуто и разбрано. Оттук нататък ще следват дисциплинарни мерки, ясни и категорични, и бързи“, заяви Демерджиев.

Проверката срещу Семерджиев изследва период от 2014 г. насам. „Някои от тези действия са покрити с давност, която не позволява дисциплинарното производство да бъде проведено, но по отношение на тези служители, за които е изтекла давност или няма достатъчно събрани формални доказателства, но е ясна съпричастността им към този случай, приканвам ги те самите да напуснат МВР, защото в структурите на МВР няма място за такива хора“, каза още Демерджиев.

Още при встъпването си в длъжност като ръководител на МВР подчертахме въпросите с пътната безопасност и травматизмва по пътищата като наш приоритет. Заявихме го с ясното съзнание, че нещата там никак не са добре, допълни Демерджиев. Вицепремиерът присъства на дискусия, на която представители на правителството и неправителствени организации обсъждат спешни мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Тя се провежда в Министерския съвет.

Не може повече да се търпи развитието на този процес в тази посока, и трябва да излезем от тази тенденция, като променим ситуацията. Мерките не трябва да са инцидентни и симптоматични, а трябва да са перманентни и да доведат до резултати.

За мое щастие цялото правителство прие моята стратегия, и премиерът Донев обяви това като приоритет на служебното правителство, коментира Демерджиев.

Трябва да се ползва капацитета на НПО и на всички държавни агенции така, че заедно да намерим работещи решения, които чувствнителнто да променят ситуацията по пътищата.

Набелязахме като наш приоритет шофьорите, които шофират без книжки, след употреба на алкохол и наркотици, а вече извършените мерки имат резултати. На 16 септември ще бъдат обявени обобщени данни, съобщи още министърът.

Днес е важно да набележим следващите стъпки и стратегии за справяне с този проблем. Всяка институция, която има своята отговорност, трябва да се включи. Разчитам изключително много на решенията, които ще се вземат. Така че още следващата година да отчетем напредък в тази сфера, и да сме спокойни, че сме направили необходимото войната по пътищата да се прекрати, добави Демерджиев./БГНЕС