ДАЗД: 7 000 са децата с комуникативни нарушения, трябва единна система за техните нужди

“Правата на децата с комуникативни нарушения са част от националната ни програма”. Това заяви Теодора Иванова, председател на Държавна агенция закрила на детето (ДАЗД), предаде репортер на БГНЕС.


Държавната агенция за закрила на детето организира кръгла маса на тема „Превенция на насилието и злоупотребата с деца с комуникативни нарушения“, като по време на дискусията бяха представени доклади за актуалната ситуация в страната по отношение на децата с увреждания и деца с комплексни комуникативни потребности.

Теодора Иванова обясни, че ДАЗД е посетила всички 42 центрове за специална образователна подкрепа в страната. “Около 3000 са децата с комуникативни нарушения в яслите и детските градини и около 4 000 в училищата. Трябва да бъде изградена единна система за техните нужди, да има специалисти, които да ги обучават, както и да бъде повишена обществената информираност”, заяви председателят на ДАЗД.

Деница Сачева бивш социален министър и сегашен депутат от ГЕРБ и председател на комисията по труда и социалната политика подчерта нуждата от дискусия по темата и че добрите предложения за законодателни промени от форума ще бъдат обсъдени в комисията.


Д-р Елка Налбантова, заместник - министър на труда и социалната политика обясни, че МТСП планира нова програма за превенция и генериране на подкрепа на деца преживели насилие. “Много е важна дискусията, за да можем да преценим по какъв начин да направим средата в България по - благоприятна за деца със специални нарушения”, коментира заместник - министърът на труда и социалната политика.

Камелия Николова, главен секретар на ДАЗД, каза, че децата с комплексни комуникативни потребности са основно три целеви групи, но има и още една категория деца, с които е нарушена комуникацията. “Това е поради обстоятелството, че те владеят само редки езици - лащу, урду, дари и др. Това са децата търсещи международна закрила в България. Така с Държавната агенция за бежанците чрез ниско технологичните системи за допълваща комуникация, осигурихме превод на редките езици в страната”, поясни Камелия Николова. Главният секретар на ДАЗД коментира, че общият брой на децата с увреждания е 25 402, но няма данни от тях колко са с нарушена реч. “От Агенцията за социално подпомагане индивидуалната оценка с установена потребност от чужда помощ имат 4 901 деца, от тях с нарушена функционална реч са 1 601; а с липсваща функционална реч са 886”, обясни Николова. Тя поясни, че през 2023г. е извършена проверка във всички 42 центъра за специална образователна подкрепа и е установено, че центровете прилагат система за алтернативна комуникация с невербалните деца с ниско и средно технологични средства - допир, чрез картинки, символи, тиктограми, звукови стимули и др. “С невербалните деца комуникацията се реализира чрез пиктограми, сензорна терапия и др. В част от Центровете има въведени и високотехнологични системи за Допълваща и активна комуникация (ДАК). В страната 35 Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) разполагат с такива устройства; 5 ЦСОП не са въведени в експлоатация, поради липса на обучени специалисти и 7 ЦСОП не разполагат със системи за ДАК”, заяви главният секретар на ДАЗД.

Николова посочи като възможни решения да се изгради адекватна система за оценка на нуждите на децата, избор и адаптация на система за ДАК, която осигурява устойчиво използване и периодично актуализиране и евентуална смяна на системата, за да отговаря на когнитивните и комуникативните способности на децата; да има ефективна защита в наказателния процес чрез използване на система за ДАК и събиране на годни доказателствени средства; Разписване на основни индикатори за насилие над деца с увреждания; Повишаване на обществената информираност; Обучения на специалистите, на децата и на техните семейства; Изграждане на Национален център за ДАК; както и да се използват ресурси от европейските фондове за решение на проблемите. /БГНЕС

Тагове: