„Данас“: Готов ли е Вучич да предаде сръбските интереси в Северно Косово под натиск от Запада и Русия

След като президентът на Сърбия Александър Вучич на вчерашната театрално обявена и чакана три дни пресконференция за пореден път не представи решение на кризата в Косово и предотвратяването на избухването на конфликт на север на 1 септември, когато така наречените реципрочни мерки на косовското правителство трябва да влязат в сила по отношение на регистрационните табели, събеседниците на „Данас“ смятат, че Вучич крие нещо и че отново не е казал на гражданите нещо, което е било договорено в Брюксел в четвъртък и петък.

Преди пресконференцията той проведе среща с представителите на косовските сърби, която също насрочи в "драматичен тон" от Брюксел миналия четвъртък и я обяви публично.

„Има разлика между предишните срещи на президента Вучич и косовските сърби, както и пресконференциите след "трудните" разговори в Брюксел и тази. Първо, срещата със сърбите беше кратка и ефективна без излишни подробности, докато пресконференцията, въпреки че последва разговорите, в които нямаше споразумение за нищо и е непосредствено преди много вероятната голяма криза в Северно Косово, не беше толкова театрална и патетична като предишните“, казва Марко Якшич, адвокат от Косовска Митровица, за „Данас“.

От речта на Вучич, добавя той, остава впечатлението, че в Брюксел са се договорили за нещо и че той е получил подкрепа на сърбите от Косово за постигане на някакво споразумение в следващите десетина дни. Всъщност по принцип не е невъзможно да се случи нещо такова, да се сключи някакво компромисно споразумение, но по правило това досега е било в тяхна вреда.

„Ако, както казва Вучич, Курти е бил категорично против всички предложения относно табелите и документа за влизане-излизане, много е възможно в следващите дни той да бъде подложен на натиск от европейски и американски дипломати. За съжаление, струва ми се, че сърбите от Северно Косово не са чули отговорите на това, което ги притеснява, ако Курти едностранно и насилствено започне да изпълнява решенията от 1 септември, особено след като забелязват разширяването на базите на косовската специална полиция и ежедневните спирания и тормоз от тях“, подчертава събеседника на „Данас“.

Според него „необходимо е да се застане на пътя на агресивната политика на Курти спрямо сърбите, но от въпросното изявление на президента Вучич не може да се заключи, че това ще се случи.

„Страхувам се, че накрая сърбите ще останат без КМ табели, но Вожда ще победи, защото за пореден път ще запази мира. Но този мир ще бъде твърде скъп. Като всеки мир през последните десет години, чиито последици са по-лоши от война. Хората напускат тук всеки ден, масово“, заключава Марко Якшич.

Президентът на Сърбия каза вчера след среща с представители на сърбите от Косово и Метохия, че "ключовото послание е, че каквото и да става, бежански колони няма да има".

„Ние ще спасим нашия народ от преследване и погроми“, каза той.

Той също така заяви, че "всякакъв вид разузнавателна дейност в северната част на Косово и Метохия е засилена“.

„Ние ще защитим нашия народ както от преследване, така и от погроми, освен ако НАТО не иска да го направи или ако участват албански части“, каза Вучич на пресконференцията в Белград.

Според София Попович, журналист от портала European Western Balkans, дори и след обещанието на Вучич към нацията, което беше обявено за „най-важното досега“, не се разбира ключовото – какво ще направи Сърбия до 1 септември, когато мерките върху регистрационните табели и входно/изходни документи трябва да започнат.

„Това, което официално потвърди президентът на Сърбия, е нещо, което вече беше известно: че Прищина не иска повече да преговаря за тези мерки, защото това е нещо, което е договорено в предишни споразумения с Белград; и че международната общност подкрепя прилагането на мерките като такива. Така в седмичното обръщение чухме една доста обща цел, която е запазване на мира и стабилността и предотвратяване на погрома на сърбите в Косово“, казва събеседникът.

И този път, добавя тя, президентът на Сърбия обяви най-лошия възможен сценарий, който е малко вероятен, така че всичко, което се случи през следващите десет дни, което е по-малко от погрома на сърбите, ще бъде представено от официален Белград като дипломатическа победа.

Соня Бисерко, президент на Хелзинкския комитет за правата на човека, каза в изявление за „Данас“, че е очевидно, че Вучич е под голям натиск и от двете страни - Русия и Запада.

„Вероятно руснаците го тласкат към по-радикално поведение.А Западът се готви за някакъв финал. Тойняма да позволи на Белград и Москва да дестабилизират южната част на Европа. Всичко трябва да се разглежда в по-широк контекст“, подчертава Бисерко.

За случилото се по време на преговорите в Брюксел през предходните дни Вучич каза, че "албанците сами са решили да извършат едностранни действия".

„Албанците, никой не разбира защо, решиха да извършват едностранни действия и винаги са получавали подкрепата на Квинтата за това. По повод регистрационните табели на автомобилите Белград е предложил табели с надпис КС, които са неутрални, но косовският премиер Албин Курти е бил категоричен, че всеки трябва да има "табели РКС". „Скочиха като попарени, отхвърлиха всичко“, каза Вучич.

Президентът подчерта, че "целта" на албанската страна е "измъчване на нашия народ в Косово и Метохия и окончателното му прогонване".

„Споразумение от шест точки“

Идеята на албанците, казва Вучич, е да се върви към "общо споразумение в шест точки".

„То се състои от следното: 1 – Общи принципи на двустранни отношения и взаимно признаване, влизане в международни организации; 2 – Решаване на проблеми от миналото (решаване на проблема с изчезналите хора, установяване и решаване на проблема с изнасилените и разселени лица, унищожаване на частна и обществена собственост и връщане на артефакти и други неща, които са били отнети от Сърбия, финанси, т.е. военни репарации; 3 – Бъдещо сътрудничество; 4 - Същите отношения и права, които сърбите имат в Косово и Метохия, като тези на албанците в Буяновац и Прешево,; 5 - Преразглеждане на предварително договорени споразумения, на което ЕС е реагирал негативно; 6 - Уреждане на спорове и заключителни разпоредби. Това не е нов документ, имахме съдържанието и преди. Това искат от Сърбия“, каза президентът.

Всичко, което е предложила сръбската страна, заключи Аександър Вучич, в крайна сметка не е било прието. /БГНЕС

Категории: