Д-р Пламен Димитров: Помощта за Украйна трябва да е по-голяма, „Нефтохим“ може да работи без руски петрол

Колкото е по-голяма и интензивна помощта за Украйна, толкова е по-голям шансът на Киев да победи.


Няма опасност от възникване на газова криза през тази зима, но цените на „синьото гориво“ ще бъдат по-високи от тези, които са в момента. Въпреки това те ще бъдат приемливи за бизнеса.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Пламен Димитров от Информационния център на Министерство на отбраната.


С него коментираме рисковете в Черноморския регион след излизането на Русия от зърнената сделка. „В тази ситуация от решаваща важност е, че страната ни е член на НАТО – най-големия и най-успешен военнополитически съюз в наши дни. Той е гаранцията за сигурността на България, която е част от една по-голяма конфронтация между Русия и западния свят“, подчерта експертът.


Напрежението се нажежава от решението на Москва да обяви една много обширна зона забранена за търговско корабоплаване, която засяга част от българската икономическа зона под предлог военни учения. Първо това беше за десет дни, след това за още десет дни беше обявено закриването на тази зона. „Има рискове за България, но няма някаква непосредствена заплаха страната ни да бъде нападната, да бъде въвлечена във война или да пострада“, категоричен е д-р Димитров.


Когато говорим за икономическата позиция на България в Черноморския регион е актуален въпросът за снабдяването с петрол на единствената голяма родна рафинерия „Лукойл-Нефтохим“. Има дерогация от санкциите на ЕС, която позволява на България да внася руски петрол до края на 2024 г. Въпросът е какво ще се случи след това, но той може още по-скоро да дойде на дневен ред, защото в НС има внесено предложение България да се откаже от тази дерогация до края на тази година.

„България ще трябва да внася петрол или през Босфора или да се намери суровина някъде в Черноморския регион. „Нефтохим“ ще успее да се справи и да преработва неруски петрол, защото не е толкова скъпо да се внася през Босфора. Трябва да имаме предвид, че нефтеният терминал в „Росенец“ в Бургас може да приема малки танкери до 70 хиляди тона, а те без проблем минават през Босфора. Другото важно е, че в Черноморския регион влизат големи обеми неруски петрол, който идва от Казахстан и се движи по маршрута Тенгиз-Новоросийск. Става въпрос за обеми около 50 млн. тона годишно. Този нефт не е безадресен, договорите за него се сключват по-отрано, така че трябва да се действа още сега, но ако се вземат навременни мерки, няма да имаме проблем“, заяви анализаторът.


Д-р Пламен Димитров прогнозира, че в обозримо бъдеще войната на Русия в Украйна няма да завърши, защото главният фактор е, че силите на двете воюващи страни са изравнени, а позициите им са абсолютно непримирими.

„Няма как да бъдат примирени позицията на Украйна да бъдат освободени всички окупирани територии с искането на Русия да останат под неин контрол тези четири области заедно с Крим, които Москва анексира“, каза той.

Според него трябва да гледаме на бойното поле. „Илюзия е да мислим, че войната ще завърши, защото Путин е тежко болен, или защото ще бъде свален, или защото руската икономика ще рухне след един-два месеца, или пък защото Русия ще превземе Киев. Нищо такова няма да се случи в близките месеци“, предупреди д-р Димитров и добави, че главната променлива на бойното поле е размерът на западната военна помощ. „Колкото е по-голяма тази помощ, колкото по-бързо се интензифицира, толкова по-големи са шансовете на Украйна да приключи войната с победа. Русия вече няма шансове да постигне своите първоначални цели, по-скоро резултатът се движи между равен и победа за Украйна“, категоричен е експертът от Информационния център на МО. Той добави, че в дългосрочен план перспективите за руската икономика не са добри.

На въпрос дали има опасност от възникване на газова криза през тази година, д-р Димитров подчерта, че такава не съществува. „Европа ще се справи и през следващата зима с природния газ, но цените ще са малко по-високи от тези, които са в момента. Тези ценови колебания обаче ще са поносими за индустрията. ЕК искаше да въведе таван от 180 евро за мегаватчаса, сега той изглежда безсмислен, защото цените са много по-ниски“, заяви д-р Пламен Димитров. /БГНЕС