Борисов: Тестваме с бързи тестове 1000 души – шофьори на линейки, градски транспорт, и полицаи

Към днешна дата ЕК не предвижда допълнителни средства за подпомагане на нито една държава. Тепърва ще се търси решение за икономическите мерки по време на пандемията. Трудно ще се намери решение между по-богатите и по-бедните страни.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседание на Европейския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Трябва да отговорим на няколко въпроса – има ли лекарство? – няма; има ли ваксина? – няма; има ли надежден тест – няма!

Това, което обеща ЕК, е в понеделник техният мозъчен лекарски тръст да препоръча мерки за всички държави-членки. Към този момент България със своите мерки беше последвана по-бавно от някои страни, за което плащат и по-висока цена. Виждате във Великобритания какво беше, а сега вече изкарват и дронове в борбата с вируса.

Истински се радвам, че българите повярваха на Щаба. Сега, когато различни рейтингови агенции съобщават че сривът в БВП на страните ще е не в милиарди, а в трилиони, мисля, че всички разбират колко прави сме били ние. И колко бързи, навременни и точно са били мерките ни.

Решихме да подпомогнем с каквото можем, на Хърватия така, както помогнахме и на Албания. Последствията от вируса там са много тежки. Това, което два пъти поставих като основна тема е сертифицирането на медицинското оборудване, облекла и маски, защото Европа в момента получава жесток урок за това, че когато си изнася производството в Азия, във военни събития като в момента, никой няма няма реална промишленост за оборудване, лекарства и тестове. Истински се надявам, макар че има и европейско производство, в следващите седмици премиерът на Израел да може да гарантира за надеждност на теста, допълни премиерът.

Още утре ще разпределим 800 облекла от Габрово за минимум 50 пъти пране.

Искаме и сертифициране на маските, които вече български заводи шият, защото платът им е със специална мембрана. Видяхте облекло от Виетнам, което като се напълни с вода, протича.

Производителите поставиха въпроса, че нямат лепило за вътрешната мембрана, уредихме камион от Германия, съобщи Борисов.

Знаете, че България има нулева миграция, в другите страни е чудовищна работа. Европейските ни колеги разбират нашата работа и много ни благодариха.

Що се касае до даването на възможност да претрансформираме пари от едно място на друго, можем да го направим за най-нуждаещите се. Утре ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И ако утре се разберат, ще отидем на вариант 60/40 – 60% от държавата, 40% от бизнеса, за да помогнем.

Ако вчера бяхме казали, че няма да дадем пари за пенсионерите, това щеше да е новина номер едно, а сега никой не отчете, че българските пенсионери ще получат великденска надбавка.

Сега мога да кажа какво прекрасно решение намерихме, за да спре темата с бързите тестове – всички са съгласни, че наложените мерки ни помагат да е по-плавна кривата на заразените.

1000 теста бързи ще бъдат направени на няколко групи полицаи, шофьори в градския транспорт, на шофьори на линейки. Когато ги тестваме с бързите тестове, които са кръвни и в рамките на 10 минути дава информация дали човекът е заболял и дали има антитела, тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за заразените. Най-много ще се тестват полицаи от КПП-та, защото те са изложени на евентуално заразяване по цял ден. След месец ще направим пак такъв тест, и ще разберем колко са се увеличили заразените, колко са се излекували, така че статистиката ще ни покаже след колко време ще дойде пикът на заразата.

Нито една държава в Европа няма необходимото количество тестове. Поръчали сме един милион теста, но след време ще дойде време да тестваме по 20-30 хиляди души на ден, за да може в пика април-май да тестваме най-много.

България е договорила покупка на между 50 и 70 респиратора от Германия, но „докато не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен“, допълни премиерът.

Имаме дарени 2000 теста, те са без пари, така че ако някой иска да изкара, че даваме пари, не е вярно, уточни Борисов.

Премиерът допълни, че няма нито силата, нито волята да затвори църквите по Великден. "За всичко друго имам воля и смелост, но това не мога!", допълни Борисов.

Заседанието бе с цел европейските лидери да координират усилията на страните от Съюза за справяне с COVID-19./БГНЕС