Борис Петров: Присъединяването към еврозоната е гаранция за необратима геополитическа ориентация на България

Членството в еврозоната има важни стратегически, политически, тактически и икономически аспекти. Това заяви в интервю за английските новини на БГНЕС НА ФОКУС финансистът Борис Петров.

Той започна със стратегическите аспекти. „Това е сигнал, че политическата воля и голямото мнозинство от населението подкрепят по-задълбочен и по-бърз процес на интеграция на българската икономика в рамките на единния пазар, подкрепен от политическата воля за прилагане на структурни и институционални реформи за постигане на по-бързо сближаване на доходите, социално включване и стимулиран от инвестиции икономически растеж“, посочи финансистът.

Петров е категоричен, че еврозоната е гаранция за необратима геополитическа ориентация на страната. „Това е ангажимент за извършване на структурни и законодателни реформи, включително реформа на съдебната система, за да се гарантира върховенството на закона и социалната справедливост. Това е механизъм за установяване на по-дълбока и необратима връзка с единния банков и капиталов пазар, с институциите и надзорните органи на ЕС. Това е позициониране като неразделна част от механизмите на Съюза за съвместно вземане на решения и взаимно сътрудничество за постигане на сигурност и просперитет“, каза той.

Приемането на България в еврозоната ще бележи необратимост на обменния курс и премахване на несигурността на фиксирания обменен курс лев – евро.

„Това означава по-ниски транзакционни разходи и положителен шок за развитието на трансграничната търговия, туризма и инвестициите в рамките на ЕС“, добави Петров.

По-високата потребителска и инвестиционна активност означава по-високи лични доходи, по-висока заетост и повече инвестиции в социални услуги. По-ниска рискова премия за държавен и частен корпоративен дълг. Следователно по-ниски лихви по кредитите и по-висока потребителска и инвестиционна активност. /БГНЕС