Борел: Войната в Украйна е най-голямата заплаха за европейската сигурност

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че войната на Русия срещу Украйна е най-голямата заплаха за европейската сигурност. Той смята, че ЕС трябва да положи повече усилия, за да помогне на Киев да се защити, съобщи „Гардиън“.


"Искам да подчертая, че войната на Русия срещу Украйна е най-голямата заплаха за европейската сигурност . Можем и трябва да направим повече, за да подкрепим Украйна“, каза топ дипломатът.

"Това е най-голямата заплаха за европейската сигурност, ето защо, ако не го направим, ще платим по-висока цена. Моето предложение е да се увеличи военната подкрепа за Украйна в рамките на Европейския механизъм за мир. Ще призова лидерите да постигнат споразумение възможно най-скоро, защото няма повече време“, заяви Борел.

"През следващия месец трябва да увеличим военната си подкрепа за Украйна, както правим досега, като увеличаваме броя на боеприпасите, но това все още не е достатъчно. Трябва да се направи повече. Не мисля, че имаме чувството за спешност, когато се занимаваме с това. Днешната дискусия ще бъде интензивна“, добави главата на европейската дипломация./БГНЕС