Борел: Политически и финансови мерки срещу Косово и Сърбия при липса на напредък

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че държавите-членки на Европейския съюз, са готови да предприемат допълнителни мерки срещу Косово и Сърбия, ако не бъде отбелязан напредък в деескалацията на ситуацията. Борел заяви, че мерките на държавите-членки ще бъдат политически и финансови.


Според него последната среща, проведена в Брюксел, е останала без непосредствени резултати, предаде „Юропиън Уестърн Балканс“..

"Държавите-членки подчертаха загрижеността си от продължаващото напрежение в северната част на Косово, а аз изтъкнах важността на това страните да не ескалират ситуацията и да се съобразят с декларацията на държавите-членки, направена на 3 юни. Приветстваме освобождаването на тримата косовски полицаи, които бяха задържани в Белград. Страните-членки ще предприемат мерки, ако е необходимо, за да увеличат влиянието на ЕС и да подкрепят диалога за нормализиране на обстановката", заяви Борел на пресконференция след срещата с външните министри на страните-членки на ЕС.

Борел настоява да се проведат нови избори в четирите северни общини на Косово, но при условие, че в тях участват косовски сърби.

"И двете страни трябва да покажат готовност да изпълнят задълженията от диалога. Държавите- членки са готови да предприемат допълнителни мерки, ако не се наблюдава напредък. Казано е, че очакваме европейско поведение от страните, които се стремят да бъдат част от ЕС. През следващите дни ще продължим контактите си с двете страни. Но държавите-членки са готови да бъдат активни и да ни подкрепят в работата ни", заяви Борел. "Можем да обмислим политически мерки за ограничаване на политическите контакти, както и финансови мерки. Казах на държавите-членки, че мерките трябва да са пропорционални и обратими", каза Борел.

Той добави, че незабавната стъпка е провеждането на избори в четирите общини в северната част на Косово.

"Съгласихме се, че не можем да имаме кметове на власт, постоянно охранявани от силите на НАТО, кмет с 3% от гласовете. Това не е устойчив избор. Те трябва да бъдат заменени чрез избори, нови избори. И двете страни се съгласиха с това, но е необходимо участието на сърбите, в противен случай ще имаме същата ситуация", заяви Борел. /БГНЕС