Борел: Израел не може да постигне мир само с помощта на военни средства

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел настоя за решение, основано на идеята за две държави, като съобщи на Израел, че не може да постигне мир само с помощта на военни средства, преди разговорите с израелски и палестински висши дипломати, предаде АФП.


27-те външни министри на блока ще проведат отделни срещи с колегите си от Израел, Палестинската автономия и ключови арабски държави в Брюксел.

Борел повтори осъждането от страна на ООН на неприемливото отхвърляне от страна на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху на призивите за създаване на палестинска държава след войната в Газа.

"Това, което искаме да направим, е да постигнем решение, основано на принципа на съществуването на две държави. Така че нека поговорим за това", заяви топ дипломатът на ЕС.

Той подчерта пред Израел, че мирът и стабилността не могат да бъдат изградени само с военни средства.

"Кои са другите решения, които те имат предвид? Да накарат всички палестинци да се изселят? Да ги избият?", добави върховния представител по външната политика на ЕС.

Най-високопоставеният дипломат на ЕС заяви, че е представил на министрите от блока "цялостен подход" към опитите за намиране на траен мир.

ЕС се бори за постигането на единна позиция по конфликта в Газа, тъй като категорични поддръжници на Израел като Германия отхвърлиха исканията за незабавно прекратяване на огъня, отправени от страни като Испания и Ирландия.

Длъжностни лица от ЕС очертаха общи условия за "деня след края на настоящата война в Газа", като призоваха да не се допуска дългосрочна израелска окупация, да се сложи край на управлението на Хамас и Палестинската власт да играе роля в управлението на територията.

По време на нападенията бойците взеха и около 250 заложници, като според Израел около 132 от тях остават в Газа.

В отговор Израел се зарече да "унищожи" Хамас, а безмилостната му въздушна и сухопътна офанзива е отнела живота на най-малко 25 хил. души, предимно жени и деца, по данни на здравното министерство в управляваната от Хамас Газа. /БГНЕС