Борел: ЕС е готов за диалог с Русия по сигурността

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че ЕС е готов да започне диалог с Русия в областта на сигурността.

"Готови сме да проучим и обсъдим техните [на Русия] проблеми в областта на сигурността. Русия има такива и ние трябва да приемем този факт. Единственият начин да разсеем тези тревоги у всички страни е да седнем на масата за преговори", заяви Борел по Би Би Си.

Той добави, че в случай на война между Русия и Украйна "санкциите срещу Русия ще я засегнат от всички страни".

"Ще има персонални преки санкции, икономически секторни санкции, ще бъде засегнат износът, жизненоважни сектори на руската икономика, ще има и финансови санкции, които ще изолират Русия от световните финансови системи. Това ще има сериозни последици за руската икономика", каза Борел. Освен това той заяви, че "Северен поток-2" няма да бъде пуснат в случай на военен конфликт между двете страни.

"Това не означава, че "Северен поток-2" ще бъде спрян завинаги, но в случай на война между Русия и Украйна - категорично. Това няма да се отнася само за "Северен поток-2", а за всички доставки на газ от Русия", каза Борел и добави, че при такъв сценарий Европа ще трябва да се подготви за по-високи цени на газа.

Що се отнася до евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО, Борел повтори предишната позиция на ЕС.

"Украйна е независима държава. Тя трябва да може да взема самостоятелно решения в областта на външната политика. Това не означава, че тя ще стане член на НАТО. Въпреки че има такава възможност, в момента това не е на дневен ред", каза той. /БГНЕС