Богданов: Инфлацията за пореден месец намалява

Инфлацията за пореден месец намалява. Това обяви пред Нова тв министърът на икономиката Богдан Богданов. По думите му обаче покупателната способност е по-важният параметър, който трябва да вълнува хората. Богданов обясни, че тя зависи от нарастването на доходите.


С 60% повече са чуждестранните инвестиции в страната ни спрямо 2022 г. „По данни на БНБ към момента за първите четири месеца на годината преките чуждестранни инвестиции са се повишили с 60% спрямо 2022 г.”, каза ресорният министър. Той посочи, че в момента две големи международни компании инвестират близо 100 млн. лева у нас. Богдан Богданов е категоричен, че България трябва да засили собственото производство на стоки и да разчита по-малко на внос.

Той коментира и цените на горивата, след като депутатите отнеха концесията на пристанище „Росенец” от „Лукойл”. Проблем няма, увери икономическият министър. „Няма нужда да плашим обществото, че горивото е свършило. Горивата в България са на едни от най-добрите цени в Европа. Няма основания за притеснения”, допълни Богданов.

Според министъра е изключително важно държавният бюджет да бъде приет и това повече да не бъде отлагано. /БГНЕС