Богданов: Имаме амбициозни цели, ще ги координираме с партньорите в НС

“Имаме три приоритета - икономическо развитие и привличане на ПЧИ, отваряне на нови пазари; Шенген и Еврозона; както и преструктуриране на държавните предприятия - ДКК”. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов на брифинг в министерството, предаде репортер на БГНЕС.


Министърът представи обзор на свършеното до момента и постави цели занапред.

“Ние имаме амбицията да изпълним целите си занапред, те ще бъдат коментирани с партньорите в законодателната власт, организират се редовни срещи с депутатите от ресорната икономическа комисия в НС. Вече дали ще останем след ротацията е въпрос на решения между лидерите на партиите”, уточни още Богдан Богданов.

“Относно икономическото и индустриално сътрудничество можем да отчетем 5 основни стълба, по които работи МИИ, а именно членството на България в Шенген и Еврозоната. През изминалата година България проведе и българо-румънски бизнес форум, който беше организиран в Русе. Тук, освен институциите, имаме и бизнеса, и камарите, които ни подкрепят”, заяви още Богданов и уточни, че продължава диалогът с партньорите на България, както и участието в координативния съвет за присъединяване на България в Еврозоната.

Министерството на икономиката предвижда провеждането на различни събития, свързани с членството ни в Шенген. “България ще покани австрийския министър на икономиката на посещение”, обяви Богданов.

Той припомни, че се отчита рекорден ръст на инвестициите в България, които достигнаха за първите 10 месеца близо 7 млрд. лева.

“Съвсем наскоро обявихме ново инвестиционно намерение, което е за над 1 млрд. лева, насочено в Пловдив и Бургас”, коментира министърът на икономиката и обяви, че са стартирани проектите по изграждането на нови индустриални зони.

Има ресурс над 90 млн. лв. в ДКК, допълни Богданов. “Те ще се използват за погасяване на задълженията, които има ДКК към Българската банка за развитие”, коментира министърът, и уточни, че може и да се стигне до закриването на ДКК. “Целта е да фокусираме държавните предприятия, в контекст ДКК, към чисти технологии, кръгова икономика, хранителни биотехнологии и други направления, защото ние виждаме щети за над 700 млн. лв.”, подчерта Богданов.

Приоритети на министерството остават икономическото и индустриално сътрудничество на България, прозрачното управление на предприятията в България, българските потребители”, допълни още Богданов.

От брифинга стана ясно, че българската държава поставя Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония като приоритени пазари. От Министерството на икономиката смятат да проведат 6 междуправителствени срещи. /БГНЕС