Богданов: До седмица очаквам ръководството на КЗП да бъде сменено

До седмица очаквам ръководството на Комисията за защит на потребителите да бъде сменено. Това заяви пред БНТ икономическият министър Богдан Богданов.


"В края на миналата година поисках оставката на цялото ръководство на КЗП, заради явни нарушения. По определени процедури КЗП е действала репресивно към определени бизнеси, много целенасочено. От делата, които са заведени в момента: от 34 дела , 31 са паднали в съда , КЗП е загубила над 60 000 лева като такси. Бизнесът, потребителите и аз сме свалили доверието си от тях. Не мога сам да сменя ръководството на КЗП, има си механизъм. Аз предлагам ръководство, което се назначава от Министерски съвет. В момента въпросът е технически да се вземе решение, за да не страда имиджът на самата институция. Надявам се в следващата седмица да бъде решен този проблем. Имам пълна подкрепа по този казус и от премиера, и от вицепремиера, в момента се дискутира новият състав на КЗП. Очаквам бързо решение", каза Богдан Богданов.

Министърът на икономиката коментира и кампанията "Достъпно за вас".

"Видяхме някои проблеми в кампанията от гледна точка на информираността. Започнахме само преди месез с 200 обекта в цялата страна, до момента са над 450 обекта. Опитваме се да стигнем до възможно най-много хора. Изискванията на кампанията е всеки един участник да предлага продукция с доказано качество. Ние следим какви са продуктите, които се предлагат. Потреблението е различно, това е кампания, която обхваща 50 продукта общо, така че няма гаранция, че в конкретната седмица, конкретният оператор или магазин може да предложи продукта, който потребителят търси. Затова и колкото става по-широка кампанията, колкото продуктите стават повече, ще можем да задоволим потребителското търсене. Кампанията става все по-успешна, работим на пазарен и то много конкурентен принцип", посочи Богданов./БГНЕС