Богданов: Държавата взима всички мерки за сигурността на военните заводи

Държавата и в момента е взела всички необходими мерки, за да се повиши сигурността на производството и на хората. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който пристигна на посещение във военния завод в Сопот, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Посещението на министъра става ден след експлозията в оръжейния склад в Карнобат, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев.
Богданов заяви, че хората и производството работят на максимални нива на сигурност. „Трябва да се знае, че държавата ще предприеме всички необходими мерки, за да обезпечи сигурността на заводите, както е било до момента“, заяви министърът и добави, че тук на място са представители на министерствата на отбраната, на вътрешните работи. „Няма в момента потенциален риск за производството, то работи на максимален капацитет”, подчерта министър Богданов.
По думите му допълнителни мерки са предприети още вчера. В рамките на деня е осигурена охрана и извън периметъра на склада, с подкрепа и от МВР. Всички складове, в които има отбранителна продукция, са проверени и са взети всички нива на сигурност.
Министър Богданов подчерта, че държавата застава зад производителите.
„Това е ключова индустрия за България и е много важно държавата да подкрепи с целия си потенциал и капацитет предприятията, независимо дали те са държавни или частни“, заяви министърът.
Според него трябва да има един по-добър синхрон между бизнеса и държавата, а също така да се актуализират мерките за охрана, защото се работи в една по-различна ситуация, отколкото отпреди. „Държавата подкрепя и сега частните предприятия под различна форма с експертизата и компетентните органи, които има. Днешната ни проверка не е насочена само към държавните, но и към частните предприятия“, обясни той. /БГНЕС