„Бобчето“ – чудото на Чикаго, свързващо земята и небето

В сърцето на Чикаго се намира Милениум парк - зелена и модернистична градска атракция, любим кът на много от жителите на мегаполиса.

Във „Ветровития град“, както е наричан Чикаго, наред с футуристичните небостъргачи, има и множество прохладни, сенчести алеи, които, наред с огромното езеро Мичиган, запознават посетителите с някои от емблематичните забележителности на града.

Открит на 16 юли 2004 г., Милениум парк се разпростира на цели 101 150 кв. м. Световни творци имат принос за множеството уникални причудливости в него.

Едно такова странно, но символично за града чудо, „Облачната врата“ (Cloud Gate), или, както обичливо и по свойски го наричат чикагци, „Бобчето“, посети екип на Агенция БГНЕС.

Открита на 15 май 2006 г., скулптурата на британеца Аниш Капур прилича на гигантска капка живак. 110-те тона полирана до блясък стомана под формата на елипсовидна арка, наподобяваща бобено зърно, е дълга 20 метра и висока 10 метра.

Една от уникалните характеристики на „Бобчето” е начинът, по който отразява околните небостъргачи. Само 20 см наляво или надясно и гледката вече е тотално различна. В долната страна на скулптурата има вдлъбнатина, чиято огледална повърхност осигурява множество отражения на всеки предмет, разположен под нея. Най-високата точка на тази вдлъбнатина е 8,2 м над земята. А собственият ни образ в полираната стомана изглежда като любимите от лунапарковете „криви огледала”. Именно кривото отражение прави скулптурата любима атракция на туристите за „перфектното селфи“.

„Исках да включа небето над Чикаго в произведението си, та облаците да плуват над него, заедно с отраженията на сградите”, казва Аниш Капур в едно свое представяне на произведението си.

„Облачната врата“ е създадена в резултат на конкурс за дизайн. Чудото на Капур е избрано за победител. Сумата за създаването му е внушителна – цели 23 милиона долара.

Оценителите на такива произведения на изкуството описват скулптурата като преход между световете. Три четвърти от външната повърхност на скулптурата отразяват небето, откъдето идва и името ѝ като врата, която свързва пространството между небето и зрителя.

Списание „Тайм“ описва скулптурата като „произведение на изкуството“, „Ню Йорк Таймс“ я нарича „магнит за туристи“, а за чикагския изкуствовед Едуард Лифсън тя е „сред най-великите публични произведения на изкуството в света“.

Екипът на агенцията се увери в изключителната популярност на това фантастично творение, виждайки го като сувенири, пощенски картички, суичъри и плакати навсякъде по улиците и базарите на Чикаго. От цял свят прииждат любители на такива чудеса само за да зърнат „Бобчето“. /БГНЕС