Блинкен: всички бъдещи мирни преговори с Русия трябва да се водят при условията на Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в петък, че Съединените щати и техните съюзници не трябва да подкрепят прекратяване на огъня или мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна, докато Киев не набере сили и не може да преговаря при свои собствени условия.

Тъй като очакваната украинска контраофанзива изглежда се оформя, Блинкен заяви, че вслушването в призивите на Русия и други страни, включително Китай, за преговори сега, би довело до фалшив "потьомкински мир", който няма да осигури суверенитета на Украйна или да повиши европейската сигурност, съобщава Евронюз.

"Вярваме, че предпоставка за смислена дипломация и истински мир е една по-силна Украйна, способна да възпира и да се защитава от всяка бъдеща агресия", каза Блинкен в реч във Финландия, която наскоро стана най-новият член на НАТО и има дълга граница с Русия.

Потьомкински мир

Употребата на термина "Потьомкин" се отнася до ярко боядисаните фасади на селата, които според сведенията през XVIII в. руският министър Григорий Потьомкин е строил, за да създаде илюзия за просперитет на руската императрица.

Блинкен повтори мнението на САЩ, че "прекратяване на огъня, което просто замразява сегашните линии" и позволява на руския президент Владимир Путин "да затвърди контрола върху завзетата територия, да си почине, да се превъоръжи и да нападне отново - това не е справедлив и траен мир".

„Ако позволим на Москва да задържи окупираната от нея една пета от украинската територия, това би било погрешно послание към Русия и към "други потенциални агресори по света", смята Блинкен, което означава, че прекратяване на огъня не бива да се организира, докато Украйна не отблъсне Русия или тя не изтегли войските си.

Позицията на Блинкен е сходна с тази на украинските официални лица, включително изявлението му, че Русия трябва да плати за част от възстановяването на Украйна и да понесе отговорност за пълномащабното нахлуване в съседната страна през февруари 2022 г.

Контраофанзива

След месеци на безизходица на бойното поле по 1100-километровата фронтова линия украинските официални лица дават объркващи сигнали за това дали предстои контранастъпление, разчитащо в голяма степен на наскоро разположените модерни западни оръжия и обучение, или то вече е в ход.

Някои от тях предполагат, че кампанията няма да бъде бараж от едновременни атаки по целия фронт, а по-скоро серия от по-целенасочени, ограничени удари, първо за отслабване на руските линии за снабдяване и инфраструктура, а след това разширени до по-широки цели с по-голяма интензивност.

Украинският президент Володимир Зеленски отново се включи в петък.

"Това не е филм", каза той пред репортери в Киев. "Трудно е да се каже как ще видите контранастъплението. Главното тук е Русия да го види. И не просто да я види, а да я почувства. Особено когато говорим за войските, които са окупирали нашите територии. Деокупацията на нашите територии - това е резултатът от нашата контраофанзива. Когато видите това, ще разберете, че тя е започнала".

Зеленски заяви, че целта му е да прогони руските войски от четирите територии, които частично окупира и анексира незаконно през есента на миналата година, както и от Кримския полуостров, който Кремъл незаконно завзе през 2014 г.

Кримският полуостров

Путин заяви, че две от целите му при нахлуването в Украйна са били да подобри сигурността на Русия и да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО, но правителството в Киев подаде молба за присъединяване към алианса, а Швеция се надява да бъде приета за член през юли. Това би заобиколило Русия в Балтийско море с държави от НАТО.

Блинкен определи руското нахлуване в Украйна като катастрофален стратегически провал за Москва, който е укрепил НАТО, Европейския съюз и Украйна. Русия е станала по-изолирана, обвързана с Китай като младши партньор в отношения, от които Пекин все повече се възмущава. Освен това вече не може да използва енергията като политически инструмент в страните, които някога е смятала за свои или за сателити, твърди Блинкен.

От своя страна, Русия иска в преговорите да се разгледа искането на Украйна да се присъедини към НАТО.

"Естествено, този въпрос ще бъде един от основните дразнители и потенциални проблеми за много, много години напред", заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Блинкен каза, че Вашингтон е готов да подкрепи мирните усилия на други oc,gdlr, включително тези на Китай и Бразилия, но всяко мирно споразумение трябва да поддържа принципите на суверенитет, териториална цялост и независимост.

Китай, който твърди, че е неутрален и иска да служи като посредник, но подкрепя политически Москва, призова в петък страните да спрат да изпращат оръжия в Украйна. Съединените щати са водещ западен съюзник и доставчик на оръжия за Киев.

Укрития при въздушно нападение

При шестата въздушна атака в рамките на няколко дни в Киев украинската противовъздушна отбрана в четвъртък срещу петък прехвана всичките 15 пристигащи крилати ракети и 21 бойни дрона, съобщи началникът на щаба на Украйна Валерий Залужний.

Украинската столица е била атакувана едновременно от различни посоки от ирански безпилотни самолети "Шахед" и крилати ракети, изстреляни от района на Каспийско море, написа в Telegram високопоставеният киевски служител Сергей Попко.

При нападението, при което падащи отломки са повредили частни къщи, стопански постройки и автомобили, са били ранени 68-годишен мъж и 11-годишно дете, заявиха от Главната прокуратура на Украйна

Президентът Зеленски разпореди незабавен ремонт и проверка на бомбоубежищата в страната след смъртта на жена на 1 юни, която загина, докато чакаше да влезе в заключено убежище. Президентът обвини длъжностните лица в Киев в небрежност.

Взривове в Бердянск

Няколко експлозии станаха в петък в пристанището на Азовско море Бердянск в окупираната от Русия част на южната украинска област Запорожие - една от четирите провинции, които Русия незаконно анексира. Назначени от Русия официални лица обвиниха украинските ракетни атаки и заявиха, че девет души са ранени. От видеоклипове, публикувани в социалните медии, се вижда дим, който се издига в района на пристанището. Украински официални лица признаха, че техните сили са отговорни за това и заявиха, че руски кораби евакуират пристанището.

Назначеният от Москва губернатор на окупираната Донецка област Денис Пушилин заяви в петък, че украинските удари са убили трима души и са ранили четирима, включително 3-годишно момиченце.

Също в петък граничните райони на Русия отново бяха подложени на обстрел. Една от най-често поразяваните цели на трансграничния обстрел - руската Белгородска област, е била атакувана с артилерийски снаряди и удари от дронове по няколко села, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Най-малко две жени са загинали в автомобил, множество хора са били ранени, а жилищни сгради, автомобили, електропроводи и селскостопанска техника са били повредени, съобщи той в Telegram.

Легионът „Свобода за Русия“

Легионът "Свобода за Русия", една от групировките, поели отговорност за предишни нападения в Белгород, обвини руските военни за смъртните случаи. Групировката твърди, че руската армия погрешно е сметнала, че автомобилът е принадлежал на паравоенната група. Хиляди хора бяха евакуирани от региона, а много пътища бяха затворени.

Системите за противовъздушна отбрана свалиха няколко украински дрона в южната част на Курска област в Русия, съобщи губернаторът Роман Старовойт. В руската Брянска област губернаторът Александър Богомаз заяви, че украинските сили са обстрелвали две села, като не се съобщава за жертви.

Два безпилотни самолета са атакували и енергийни съоръжения в западната руска Смоленска област, която граничи с Беларус, съобщиха официални лица.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че нахлуванията може да са украинска стратегия за разпръскване на руските сили преди контранастъпление.

"Сега руските командири са изправени пред острата дилема дали да (засилят) отбраната в граничните региони на Русия или да укрепят линиите си в окупирана Украйна", заяви министерството. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ