Блинкен: "Вагнер" печели от преврата в Нигер

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че руската наемническа групировка "Вагнер" печели от преврата в Нигер, предаде Би Би Си.


Страната се управлява от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум на 26 юли.

Има доказателства, които предполагат, че лидерите на преврата са поискали помощ от Вагнер, за който е известно, че присъства в съседно Мали.

Русия или „Вагнер“ не изглежда да са подбудили преврата в Нигер, каза Блинкен.

Въпреки това САЩ се притесняваха, че групата "евентуално ще се прояви" в части от района на Сахел, каза държавният секретар пред Би Би Си.

„Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от „Вагнер“, но... те се опитаха да се възползват от това“, обяснява той

„Всяко едно място, на което е отишла тази група Вагнер, са последвали смърт, унищожение и експлоатация“, продължава Блинкен.

„Несигурността се повиши, а не намаля“.

Той добавя, че събитията, разиграли се в други страни, също изглежда се повтарят в Нигер.

Смята се, че „Вагнер“ има хиляди бойци в страни, включително Централноафриканската република и Мали, където има доходоносни бизнес интереси, но също така укрепва дипломатическите и икономически отношения на Русия.

Обвиненията в нарушения на правата на човека бяха повдигнати на бойците от групировката за действията им в Африка.

Има обаче спекулации, че армията на Нигер е поискала помощ от „Вагнер“, тъй като страната е изправена пред възможността за военна намеса.

ECOWAS- регионален блок от 15 западноафрикански държави - издаде краен срок до неделя на лидерите на хунтата в Нигер да се оттеглят и да върнат президента Базум.

Хунтата пренебрегна предупреждението и ECOWAS трябва да проведе среща в четвъртък, за да реши какво да прави по-нататък.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд проведе това, което тя описа като "трудни и откровени" разговори с лидерите на преврата, които според нея разбират рисковете от работата с наемниците.

Базум, който в момента е в плен, също говори за опасенията си относно влиянието на „Вагнер“ в Африка.

„С открита покана от превратаджиите и техните регионални съюзници, целият централен регион на Сахел може да попадне под влиянието на Русия чрез групата „Вагнер“, чийто брутален тероризъм е изявен напълно в Украйна“, заяви тя.

Остава неясно дали бойците на „Вагнер“ са влезли в страната, но известният свързан с „Вагнер“ Telegram канал Grey Zone каза, че около 1500 от неговите бойци наскоро са били изпратени в Африка.

Не се уточнява къде на континента се твърди, че са били разположени.

Лидерът на групата Евгений Пригожин призова хунтата „да ни се обади“ в гласово съобщение, качено в Telegram.

„Ние винаги сме на страната на доброто, на страната на справедливостта и на страната на тези, които се борят за своя суверенитет и за правата на своя народ“, каза той.

Бивша френска колония, Нигер преживява вълна от антифренски и проруски настроения в страната с началото на преврата. Това е подобно на преживяното от съседите Мали и Буркина Фасо, които се обърнаха към Москва след собствените си преврати. /БГНЕС