Блинкен призова за равни условия за американския бизнес в Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Китай да осигури равнопоставени условия за американския бизнес.


Блинкен е на посещение в Китай, което цели да тушира напрежението между двете глобални сили по редица спорни въпроси, съобщи The Business Standard.

Вашингтон и Пекин все повече се разминават по отношение на начина, по който американските компании работят в Китай, китайския износ и производствен капацитет, а напрежението нараства и заради подкрепата на Пекин за Русия във войната ѝ в Украйна.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че на среща с високопоставения китайски служител в Шанхай Чен Джинин Блинкен е изразил загриженост относно "търговските политики и непазарните икономически практики" на Китай.

Блинкен също така "подчерта, че САЩ се стремят към здравословна икономическа конкуренция с Пекин и равни условия за американските работници и фирми, работещи в Китай".

Китай отхвърли като неоснователни критиките, че производственият му капацитет е прекомерен, като добави, че промишлените му отрасли, вариращи от електрически превозни средства до слънчеви панели, са конкурентоспособни и иновативни.

Чен заяви чрез преводачи, че неотдавнашният разговор между лидерите на двете страни е спомогнал за "стабилното и здравословно развитие на отношенията между нашите две страни", като добави: "Дали ще изберем сътрудничество или конфронтация, влияе върху благосъстоянието на двата народа, на двете държави и върху бъдещето на човечеството".

По време на престоя си в Шанхай Блинкен разговаря и с американски и китайски студенти в местния кампус на Нюйоркския университет, където заяви, че междукултурните взаимодействия са "най-добрият начин да се уверим, че започваме с надеждата да се разберем взаимно"./БГНЕС