Блинкен и Макрон ще обсъдят подкрепата за Украйна в Париж

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще обсъди подкрепата за Украйна с френския президент Еманюел Макрон в Париж следващата седмица, предаде АФП.


"Държавният секретар Блинкен ще се срещне с Макрон, за да обсъдят подкрепата за Украйна, усилията за предотвратяване на ескалацията на конфликта в Газа и редица други важни въпроси", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Франция се застъпва за постоянно прекратяване на огъня между Израел и Хамас, докато Съединените щати, основният съюзник на Израел, наскоро позволиха да бъде приета резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на огъня през месец Рамазан.

Това ще бъде първото посещение във Франция от близо две години насам на американския топ дипломат, който говори свободно френски и е израснал отчасти в Париж. Макрон направи официално посещение във Вашингтон през декември 2022 г.

След Париж Блинкен ще замине за Брюксел за разговори с външните министри на НАТО преди срещата на върха по случай 75-годишнината на Алианса във Вашингтон през юли.

Държавният секретар ще проведе и тристранна среща в Брюксел с лидерите на ЕС и арменския министър-председател Никол Пашинян, който се стреми да се откъсне от историческия съюз на страната си с Русия.

„Главата на американската дипломация и лидерите на ЕС ще разгледат въпроса за подкрепата за икономическата устойчивост на Армения, която работи за диверсифициране на търговските си партньорства и за посрещане на хуманитарните нужди", каза Милър.

Миналата година Армения беше разгневена от неуспеха на Русия да попречи на Азербайджан да си върне региона Нагорни Карабах от арменските бунтовници./БГНЕС