"Берьозка" в България се обяви срещу войната в Украйна

Надявам се много скоро динамиката на обстановката да се промени и тази лудост да приключи, заяви пред БГНЕС изпълнителният директор на хранителната верига „Берьозка” Виктор Бакуревич.

Собственикът на руската верига магазини, който окачи на витрините на всеки обект надпис „Не на войната”, каза, че най-големите трудности от гледна точка на бизнеса са свързани с логистиката. Конфликтът забавя доставките, има блокиран камион на компанията в Украйна.

„Пренасочваме пазара и търсим стока от други пазари, например Армения, Грузия, Балтийските държави. Засега няма засегнати стоки, но последните дни се появяват проблеми с млечните продукти, защото тях ги внасяме от Беларус и имаме един камион, който е заклещен в Украйна. Няма да имаме дефицит на стоки. Работим по въпроса. Много се надявам, че динамиката на обстановката ще се промени бързо и тази лудост ще приключи”, заяви той.

В магазините на Бакуревич работят както много руснаци, така и украинци.

„При нас работят над 300 души, като 200 от тях са от Украйна. Няма никакво напрежение между служителите. Заедно работим българи, руснаци, украинци и сме като едно семейство. Ние изразихме своята позиция относно войната. От първия ден сме съпричастни. Клиентите също добре ни разбират и виждат, че ние сме срещу войната. Вече 14 години работим в България, плащаме всички данъци, всички хора, които работят при нас имат гражданство или документ за право на работа в България“, каза още Бакуревич.

Макар не веднъж да е изразявал публично негативно отношение към властта в Русия, Бакуревич коментира, че ако има възможност ще продължи да внася руски продукти и посочи, че като компания в „Берьозка” са аполитични.

Моята лична позиция относно правителството на Русия не се е променила, но имаме производители в Русия, които произвеждат прекрасни и качествени продукти и ако имаме възможност, ще вкарваме на българския пазар тяхната стока“, каза той.

Засега увеличение на цените в „Берьозка“ няма да има, но натискът от поскъпването на доставките може да промени нещата.

„Държим цените, колкото можем. Зарязваме своята печалба, но в тази ситуация транспортът поскъпва много, доставчиците вдигат цените“, заключи Бакуревич. /БГНЕС