Балканската шарена черга отново обви с багрите си село Шишковци

Балканската шарена черга отново след две години прекъсване се спусна и обви с колорита си село Шишковци, мястото където рисува ненадминатите си картини Владимир Димитров-Майстора, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Кюстендилското село е домакин на традиционния фестивал на занаятите и фолклора, който тази година е десети и юбилеен. А в чест на 140-годишнината от рождението на Майстора, в Шишковци разпънаха около храма 140 метра черги, символът на тридневния фестивал.

„Отново разстиламе балканска черга. Чергата, на която присъстват народите от съседните държави, мястото където може да се видят култура, традиции и занаяти. Тази година дъждът ни е в атмосферата на фестивала, вижда се, че двете години прекъсване заради Ковид-пандемията, хората са жадни за такива мероприятия“, каза пред БГНЕС организаторът Борислав Крумов.

Той добави, че тази година гостите са от Северна Македония и от Босилеград, Западните покрайнини.

„Целта на Балканска черга е бабите да се почувстват малко по-значими и полезни, и в крайна сметка да предадат позабравените занаяти на децата си“, обясни Крумов.

В знак на признателност към делото на Владимир Димитров-Майстора, роден преди 140 години, заедно с местните хора подредихме 140 метра черга. Майсторът е щастлив, че тук-под неговия поглед се случва всичко това-колоритът на фолклора, носиите и традициите, категоричен бе Крумов.

Целта му е да запазим колоритът на Балканската черга за бъдещите поколения.

А че шарената балканска черга днес се понамокри, е най-малкият проблем, на стотиците стекли се от цялата страна да видят с очите си занаятите и фолклора на хората от двете страни на границата. /БГНЕС