България, Румъния и Турция показаха пътя към по-силна НАТО в Черно море

Бързината, с която оперативна група с участието на България и Румъния, към която скоро ще се присъедини и Турция, започна работа по разминирането на жизненоважни транспортни маршрути в Черно море, показа как връзките между съюзниците от НАТО са се заздравили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Този дух на сътрудничество отваря възможност пред САЩ, тъй като новата стратегия на Държавния департамент най-накрая отделя необходимото внимание на Черно море. Тя очертава планове за повишаване на регионалната сигурност, многостранното сътрудничество и стратегическото сближаване в момент, когато Черно море е все по-жизненоважно за региона.

По време на изслушване в Конгреса през октомври помощник-държавният секретар Джеймс О'Брайън подчерта, че съдбата на Черно море е неразривно свързана с тази на Украйна и Европа.

Руската блокада на износа на зърно, минирането на морските пътища и атаките срещу граждански пристанищни съоръжения дестабилизират регионалните и световните пазари и застрашават сигурността на съюзниците и партньорите на НАТО.

Увеличаването и гарантирането на свободата на корабоплаване и възстановяването на способността на Украйна да има достъп до търговските морски пътища ще стимулира украинската икономика в жизненоважен момент от войната - заяви О'Брайън. Оценките сочат, че Украйна може да получи до 20 млрд. долара БВП и 5-6 млрд. долара данъчни приходи от увеличения достъп. Увеличаването на морските потоци към и от украинските пристанища в разрез с руската блокада предлага някои ограничени ползи, но това не достатъчно.

Подновяването на интереса на Вашингтон към региона бе предизвикано от свалянето на американски безпилотен самолет за наблюдение през март 2023 г., което накара членовете на комисиите по външни отношения на Сената и Камарата на представителите да предложат двупартиен законопроект, в който се подчертава значението на региона и необходимостта от създаване на стратегия.

Руската войнственост беше подчертана през септември, когато прихванати записи показаха, че опитът за сваляне на британски самолет за наблюдение с около 30 членове на екипажа в международното въздушно пространство през 2022 г. е бил умишлен акт (за щастие, едната ракета се повреди, а втората пропусна).

Законът за черноморската сигурност от 2023 г. беше включен в Закона за националната отбрана за 2024 г., по който в момента се решават различията между Камарата на представителите и Сената.

В знак на това, че политиците са в единомислие по този въпрос, стратегията, изложена от Държавния департамент, е в тясно съответствие с политическите цели, определени от Конгреса.

Основните принципи включват:

Задълбочаване на дипломатическото и политическото сътрудничество между САЩ и черноморските крайбрежни държави. Това включва подкрепа за настоящите членове на НАТО и за страните, които се стремят към членство, по-специално Грузия и Украйна.

Подобрена енергийна устойчивост. Макар че опитът на Кремъл да изнудва европейските държави да бездействат поради зависимостта им от природен газ може да се е провалил, все още съществуват възможности за разширяване на възобновяемите енергийни източници и за създаване на газопроводи, които заобикалят Русия. Това би помогнало и за смекчаване на нежеланото влияние от страна на Китай, който проявява все по-голям интерес към региона.

Засилено сътрудничество в областта на сигурността, включително увеличено чуждестранно военно финансиране, въздушно наблюдение и съвместни тренировки. НАТО вече увеличи военното си присъствие в Румъния и България и е необходимо по-нататъшно развитие на отбранителното възпиране в региона, за да се реагира активно на заплахите.

Опитът на Украйна в областта на безпилотната война също представлява ценна възможност за намаляване на стратегическите възможности на Русия. Принуден да се оттегли от Севастопол поради дългата поредица от успешни украински атаки - според военноморските сили 15 руски военни кораба са били унищожени, а 12 повредени - Черноморският флот на Москва вече не владее вълните както някога.

По същия начин, по който пълномащабното нахлуване в Украйна сплоти Европа срещу агресията на Москва, руското миниране на морските пътища насърчи по-задълбоченото сътрудничество, както се вижда от октомврийското споразумение за разминиране между България, Румъния и Турция, което беше последвано от допълнителни дискусии през ноември. Експерти, сред които бившият посланик на САЩ в НАТО Кърт Волкър, предложиха също така изпращането на безпилотни системи на Алианса в региона.

Освен това Черноморският регион предоставя възможност на НАТО и Европейския съюз (ЕС) да задълбочат отношенията си с Кавказ и евентуално с Централна Азия. Тъй като влиянието на Русия по южната ѝ граница намалява, а Китай разширява присъствието си в Евразия, Западът може да предложи среден път между двете авторитарни държави.

Все още съществуват сериозни пречки пред опитите за укрепване на позициите на НАТО и за прилагане на по-активна стратегия в региона.

Турция например ограничи транзита към Черно море през Босфора съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. малко след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Това отряза руския Черноморски флот от външно снабдяване, но също така означаваше, че корабите на НАТО, които нямат пристанища, нямат право да влизат.

Както при всяка стратегия, изпълнението е от ключово значение. Нейният успех ще зависи от готовността на САЩ да поддържат постоянни усилия за засилване на дипломатическите, политическите и свързаните със сигурността връзки в региона. При неуспех се рискува да се пропилее ключова възможност за НАТО да ограничи до минимум руската агресия. /БГНЕС

-------------------------------------------------------------

Уилям Мокапетрис и Ивана Куз, Център за анализ на европейската политика (CEPA)

Тагове: