Атина се задушава от облаци гъст прах от Сахара

Жителите на Атина се задушават от облаци гъст прах, донесен от Сахара заедно с необичайно топлото време, предупредиха синоптици и лекари.


Мъглата, покрила гръцката столица, идва от южните ветрове, които внасят прах от Северна Африка през източното Средиземноморие от март до април, заяви ръководителят на гръцката метеорологична служба Теодорос Колидас в X.

"Типична пясъчна буря с обсег от 200 км носи от 20 до 30 млн. тона прах, а понякога и до 100 млн. тона", написа той.

Градът редовно преживява пясъчни бури, но сегашната е придружена от необичайно високи пролетни температури, които засилват задушаващия ефект.

На 27 март в централната част на Атина беше отчетена най-високата мартенска температура от 2009 г. насам - 25,3°C.

На юг, на остров Крит, температурата достигна 32°C.

Гръцкият съюз на пулмолозите посъветва страдащите от астма и други уязвими хора да избягват "ненужни движения и спортове на открито по време на най-високата концентрация на прах".

Специалистите предупредиха, че прахът може да се смеси с полени, бактерии и гъбички - "силно токсична смес, която е опасна за човешкия организъм, особено за дихателната система".

Учените твърдят, че изменението на климата, причинено от изгарянето на изкопаеми горива от човека, повишава риска от екстремни метеорологични явления, включително горещини и суши. /БГНЕС