Асен Василев: Бюджетът не затяга коланите и не реже разходи

Бюджет 2023 не затяга коланите и не орязва социалните разходи. Приходните агенции заработиха и събираемостта е по-добра, което ни дава възможност да запазим социалните разходи без да вдигаме данъците. Растежът на БВП от 1,8% е по-нисък от този, който ще постигнем. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.


„Този бюджет не затяга коланите, има увеличение на почти всички социални разходи, които са индексирани с темпа на инфлацията“, каза той пред БНР и изброи: има над 600 млн. лева увеличение на заплатите в администрациите, чиито заплати не бяха увеличени миналата година, има рекордна инвестиционна програма, увеличени са заплатите на учителите, увеличени са пенсиите.

„Бюджетът е един добре балансиран план, за да може държавата да работи. Това не е бюджет, който драматично намалява и орязва разходите. Това се дължи основно на това, че успяваме да си съберем данъците“, заяви Василев.

Той припомни, че са получили в наследство от служебния кабинет дефицит от 1,2 млрд. лв. в края на май, а през юни сме били вече на излишък от 200 млн. лв., който е резултат от тази по-добра събираемост на приходите.

Според него ръстът на БВП не е надценен.

„Ръст от 1,8% е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. През първото тримесечие бяхме на 2,3%.Очаквам, че второто тримесечие ще сме над 2%. Напълно постижимо е в края на годината да има ръст от 1,8%“, категоричен е финансовият министър.

Той няма притеснение относно бюджетния дефицит, че ще надхвърли 3%: „Ако не стане втори Чернобил в АЕЦ „Запорожие“, очаквам да успее да издържи бюджетната рамка“.

По отношение на кандидатурата за БНБ, Василев заяви, че ПП ще имат кандидат за подуправител на централната банка, който ще отговаря за банковото управление. На въпрос дали тази кандидатура ще бъде на Андрей Гюров, вицепремиерът отговори така: „Когато групата има номинация, тя ще бъде съобщена. Ние правим номинация за подуправител, не мога да кажа дали ще има други номинации“.

По отношение на Сметната палата ПП-ДБ нямат все още решение дали ще издигнат свой кандидат, след като ГЕРБ-СДС вече предложиха Димитър Главчев.

„Не познавам Димитър Главчев. Не трябва да се месим в работата на този орган, който трябва да ни одитира“, смята Василев.

Той смята, че проблемът с Васил Терзиев, който е син и внук на висши кадри на комунистическата ДС, е преекспониран. „Терзиев ще може да реши истинските проблеми на София. Имаме много проблеми като Топлофикация, парите за терени на детски градини. Кои са роднините на един човек няма никакво отношение към това дали ще свърши работа“, заяви финансовият министър.

Според него всяко искане за увеличение на заплатите води до нови искания и не трябва да се наливат пари в нереформирани сектори.

„Тези, които са получили увеличение миналата година, сега няма да получат. Тези, които не са получили миналата година, ще получат тази. С еднакъв аршин се подхожда към всички. Ако депутатите решат да вдигнат заплатите в някои сектори, това е тяхно решение.

Миналата година получиха увеличение на заплатите от 20% на 1 юли. От 1 юли досега инфлацията е 10%. Да се прави ново увеличение без да бъде реформирана системата на МВР, да бъдат извадени пенсионерите, които са над 5000 човека, на мен не ми се струва разумно“, каза Василев.

„Направихме нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да не постави под риск публичните финанси. Това ще доведе до придвижване напред на страната, което е изключително необходимо. Особено, ако успеем да приключим процесите по присъединяване на страната в Шенген и еврозоната“, подчерта Асен Василев. /БГНЕС