Арменските банки спрат да обработват руски транзакции

Aрменските банки заявиха, че ще спрат да обработват транзакции, извършени с руски платежни карти Mir, заради западните санкции, наложени на Москва заради инвазията й в Украйна, предаде АФП.


През септември 2022 г. Министерството на финансите на САЩ заплаши чуждестранните банки с вторични санкции заради обслужването на руските карти за разплащане Mir.

През февруари Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите заяви, че Русия е използвала системата, за да избегне западните санкции, които са насочени срещу финансовата система на Москва.

Съюзът на банките в Армения заяви, че търговските банки в страната "ще спрат да обслужват карти Mir поради риска от вторични санкции".

Изключение правят картите Mir, издадени от арменския филиал на руската държавна банка ВТБ.

След като Западът наложи мащабни санкции на Москва, печалбите на арменските банки се утроиха поради рязкото увеличение на паричните потоци от Русия.

Хиляди руснаци избягаха в Армения на фона на репресиите срещу инакомислието и опасенията, че ще бъдат мобилизирани за войната. Арменски компании също така реекспортират произведени на Запад потребителски стоки за Русия.

Ереван се отдалечава от Москва от 2020 г. насам, когато загуби войната с Азербайджан. Отношенията допълнително се влошиха миналата година, когато Баку пое контрола над спорния регион Нагорни Карабах в светкавична офанзива.

Ереван се оплаква, че Москва не е успяла да го защити пред постоянната заплаха за сигурността от страна на Азербайджан.

Отказът от използването на карти Mir е последният от поредицата дипломатически спорове между двете страни.

Правителствен служител заяви, че Армения ще блокира излъчването на предавания на руския телевизионен водещ Владимир Соловьов - когото Държавният департамент на САЩ нарече "най-енергичния кремълски пропагандатор".

Миналия месец министър-председателят Никол Пашинян заяви, че Армения е преустановила участието си в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - ръководения от Москва съюз за сигурност на няколко бивши съветски републики, и се опитва да установи партньорства със западни държави, главно Франция и САЩ

Страната също така официално се присъедини към Международния наказателен съд (МНС), въпреки предупрежденията на Москва, и сега е задължена да арестува руския президент Владимир Путин, ако той стъпи на арменска територия, съгласно заповед за арест на МНС, издадена през март 2023 г. /БГНЕС