Apple спря проекта за самоуправляващ се електрически автомобил

Съобщава се, че Apple е отменила плановете си за създаване на електрически превозни средства (EV) десетилетие след слуховете, че производителят на iPhone работи по такъв проект.


Фирмата никога не е потвърждавала публично съществуването на проекта, в който участват около две хиляди души.

Според Bloomberg News много служители от проекта ще бъдат преместени в подразделението за изкуствен интелект (ИИ) на производителя на iPhone.

Apple не отговори веднага на молбата на Би Би Си за коментар.

Съобщава се, че екипът на автомобила на Apple е бил известен като Група за специални проекти в рамките на проекта "Титан" на нейния главен изпълнителен директор Тим Кук.

Тъй като харчи милиарди долари за научноизследователска и развойна дейност, първоначално се говореше, че компанията работи върху напълно автономен автомобил без волан и педали.

Приемаше се, че екипът все още е на години от производството на такова превозно средство.

Фирмата проучва и други възможности извън iPhone и компютрите, включително наскоро пуснатите слушалки за виртуална реалност Vision Pro.

Търсенето на електрически превозни средства се забави през последния месец, защото разходите за заеми остават високи, което направи пазара все по-конкурентен, докато големите играчи се опитват да спечелят клиенти.

През последните месеци американските гиганти в автомобилната индустрия Ford и General Motors отложиха плановете си за разширяване на производството на електрически превозни средства.

Миналата седмица производителят на електрически камиони Rivian заяви, че ще намали работната си сила с 10 % и не прогнозира ръст на производството си през тази година.

През януари Tesla предупреди, че ръстът на продажбите ѝ през тази година ще бъде по-слаб, отколкото през 2023 г./БГНЕС