Радослав Янков завърши на 15-то място в снуборда

Радослав Янков отпадна в осминафиналите на паралелния гигантски слалом на сноуборда на Зимните олимпийски игри в Пекин. В дуел с австриеца Бенямин Карл българинът завърши на 0.36 секунди зад опонента си и приключи с надпреварата. Впоследствие Карл спечели титлата в дисциплината.

По-рано днес Янков преодоля квалификациите с 15-то време, като това е и финалното му класиране в състезанието. По този начин 32-годишният сноубордист подобри най-доброто си представяне на олимпийски игри, след като в Сочи 2014 записа 21-во и 25-то място, а преди четири години в ПьонгЧанг финишира на 19-та позиция.

"Направих няколко грешки, защото наистина се опитах да рискувам. Той беше безгрешен в квалификациите и ако не рискуваш, шансът е много малък. Смесени са чувствата, тъй като това ми е едва второ достигане до финали в гигантския слалом за сезона и съм доволен, но можех да направя нещо повече", сподели пред БНТ Янков след състезанието.

"Това е състезанието, по-добрият побеждава. Определено дойдох много по-зрял тук, опитах се да не мисля за класирания и мисля, че специално във второто спускане в квалификациите се получи и успях да дам добро време. Сега също влязох спокоен, но имах малки пропуски. За мен е голям опит участието на олимпийски игри. Доволен съм, защото имаше вероятност изобщо да не мога да продължа със сноуборда. Иска ми се да изкараме още един олимпийски цикъл, надявам се да нямам болежки", допълни той. /БГНЕС

Бенямин Карл бе безгрешен днес

36-годишният Бенямин Карл демонстрира невероятна форма от квалификациите до края на състезанието, за да стигне до своята първа олимпийска титла и да оформи пълен комплект медали след среброто във Ванкувър през 2010 и бронза в Сочи четири години по-късно.

Карл даде второ време в квалификациите зад корееца Сангхо Лий, след което на осминафиналите победи българина Радослав Янков с 36 стотни разлика. До края на надпреварата никой не успя да се доближи до Карл толкова, колкото това стори Янков. В четвъртфиналите опитният австриец остави на повече от секунда и половина зад себе си своя сънародник Александър Пайер, а след това той надви Роланд Фишналер след дисквалификация на италианеца. В спора за титлата Карл бе убедителен срещу словенеца Тим Мастник и го изпревари с 82 стотни.

Бронзовия медал спечели двукратният олимпийски шампион Виктор Уайлд от Руския олимпийски комитет след победа над Фишналер в малкия финал. /БГНЕС