Анастасия Стойчева: Ще има ледени дни в Североизточна България

Времето през януари с температури, характерни както за по-пролетните месеци, така и за типично зимните.

Това каза в интервю за БГНЕС главен асистент Анастасия Стойчева, ръководител на Департамент „Прогнози и информационно обслужване“ и оперативен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След топлото време в началото на месеца, започва един процес от Северозапад, впоследствие и от Североизток, на понижение на температурите през седмицата, която предстои. С това застудяване по-продължително ще се задържат ниските температури. Отначало ще се понижат максималните температури. В много райони в понеделник, вторник те ще доближат 0 градуса, в отделни райони ще останат и под нулата.

„От сряда нататък, когато валежите спрат, облачността се разкъса и намалее, когато и вятърът стихне, тогава очакваме понижение значително и на минималните температури“, заяви Стойчева и допълни, че сутрин, най-често в сряда и в четвъртък, температурите ще са между минус 10 и минус 5 градуса.

Синоптикът добави, че в отделни райони са възможни и температури под тези – до минус 12 и минус 15 градуса, като увери, че това са по-нормални температури за умерения климатичен пояс през януари.

„По-рядко се случва да са толкова високи температурите, да надхвърлят 15 градуса, да достигат 18 до 20 градуса. Но сега, в началото на януари, имахме и такива температури“, посочи Стойчева, като отбеляза, че времето през януари е доста динамично и по тази причина имаме редувания на топло и студено време.

Периодът с ниски температури, който предстои, ще е по-продължителен. Той е с типични за страната януарски температури, но те ще бъдат под климатичните норми.

Стойчева обясни и на както се дължат топлите дни през зимния период. „Като цяло характеристиките на времето са свързани с аномалии, което на чист български език означава отклонения от климатичните норми.

Такива отклонения има във всеки един месец от годината при нас. Понякога те са по-големи, понякога по-малки, затова се редуват различен тип атмосферни процеси“, уточни синоптикът и добави, че през започналия вече зимен сезон времето е доста динамично и по тази причина температурите с южен поток често достигат и надхвърлят 15 градуса.

Ръководителят на Департамент „Прогнози и информационно обслужване“ обърна внимание, че когато има пренос на топли и влажни въздушни маси от Югозапад, от Средиземноморието, от Северна Африка, в тези случаи в България се постигат такива високи температури.

Стойчева даде отговор и на въпроса променя ли се картината на България по отношение на годишните сезони.

„Общо взето ние имаме четири сезона, въпреки че характеристиките на тези сезони биха могли да бъдат доста променливи и да варират във времето в различни години. След 2005 г. все по-често зимните месеци имаме положителни отклонения на температурите, т.е. имаме по-високи температури – периоди с по-топло време, които се редуват с по-хладно време, и по-студено разбира се“, обясни още тя.

В южните райони ще се наблюдават гръмотевици заради голямата динамика и заради това, че на практика България се оказва в градиентната зона между топлите и влажни въздушни маси на юг от Балканския полуостров и студения въздух с ниски температури на север от нея.

Очакват се и валежи. Отначало те ще бъдат от дъжд и ще са по-значителни като количество в Южна, впоследствие и в Северна България. „С понижението на температурите към понеделник в много райони дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. В планините, разбира се, ще вали сняг. В Централната част от страната в понеделник очакваме повече валежи. Валежите във вторник постепенно ще отслабват и ще спират, от сряда нататък вероятността за валежи е много малка и ще има повече слънчеви часове“, съобщи Стойчева.

Синоптикът подчерта, че в районите с котловинен характер температурите са най-ниски, като отбеляза, че най-ниските температурите ще влязат със североизточен вятър в Североизточна България и затова в понеделник там се очаква да има поледици. „Ще има и отрицателни дневни температури, т.е. ще имаме ледени дни.

Най-голяма вероятността за това е в Североизточна България, във високите котловинни полета“, посочи Стойчева и допълни, че в Софийско също ще има един, два дни от седмицата, в които дневните температури ще са малко под нулата.

Видът на небето ще е доста променлив, а вятърът ще сменя посоката си. „Ще бъде, особено в Източна България, отначало южен, силен, поривист вятър, след това, като се обърне от североизток, пък ще донесе студен въздух, т.е. доста динамично време, което означава, че можем да очакваме включително и гръмотевици отново, различни прояви на метеорологичното време, характерни както за по-пролетните месеци, така и за типично зимните“, заключи Стойчева. /БГНЕС

Тагове: