Американски бомбардировачи кацнаха в Швеция

Американски бомбардировачи кацнаха в Швеция за първи път в съвременната история за тренировъчни учения, съобщиха военните.


Швеция, която се отказа от двувековното си военно необвързване, за да поиска членство в НАТО миналата година, обяви по-рано този месец, че е готова да приеме на своя територия войски и техника на НАТО още преди да стане член на алианса.

Два американски бомбардировача B-1B Lancer кацнаха на летище Лулеа-Калакс в Северна Швеция в понеделник, 19 юни, съобщиха военните.

"Провеждаме съвместно учение, както военновъздушните сили, така и армията, с оперативната група за бомбардировачи", заяви говорителката на военновъздушните сили Луиз Левин пред АФП.

Тя не съобщи колко време ще продължат ученията.

В изявление на военните се казва, че "за първи път в съвременната история американски бомбардировачи кацат в Швеция".

"В тези несигурни времена и в очакване на членство в НАТО е важно да имаме силни партньори".

Швеция е "поканена" в НАТО от юни 2022 г., но кандидатурата ѝ за членство, която трябва да бъде ратифицирана от всички 31 държави членки, е блокирана от Турция и Унгария.

Само пълноправните членове са обхванати от клаузата за колективна отбрана по член 5 на НАТО, според която нападение срещу един член се счита за нападение срещу всички.

Обявявайки решението за приемане на войски и техника на НАТО преди присъединяването, шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви, че присъствието им ще послужи като възпиращ фактор срещу евентуални руски действия от другата страна на Балтийско море.

"Решението изпраща ясен сигнал към Русия и укрепва отбраната на Швеция". /БГНЕС