Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет

Десетки полицаи с каски влязоха в кампуса на Колумбийския университет в сърцето на Ню Йорк и започнаха да извеждат сграда, която беше барикадирана от протестиращи пропалестински настроени студенти.

Журналистите на АФП видяха как полицаите се изкачват на втория етаж на Хамилтън Хол от камион с траверси и изчезват вътре, докато студентският вестник "Колумбия Спектър" съобщи, че се извършват арести.

Зала "Хамилтън" беше барикадирана на разсъмване от студенти, които се заканиха, че ще се борят срещу всяко извеждане, докато протестираха срещу нарастващия брой на жертвите от войната на Израел с Хамас в Ивицата Газа.

Акцията се проведе в момент, когато университетските администратори в САЩ се борят да овладеят пропалестинските демонстрации в десетки университетски градчета.

Демонстрациите - най-мащабните и продължителни вълнения, които разтърсват американските университетски кампуси след протестите срещу войната във Виетнам през 60-те и 70-те години - вече доведоха до няколкостотин ареста на студенти и други активисти.

Много от тях обещаха да продължат действията си въпреки отстраняването и заплахите за изключване.

"Ще останем тук, черпейки от уроците на нашия народ (в Газа), който остава на място и се държи дори при най-лошите условия", каза протестираща, носеща палестинска забрадка "кефие", която отказа да назове името си.

Докато тя говореше, протестиращите бяха забелязани да използват въжета, за да вдигат щайги с провизии на втория етаж на сградата, очевидно давайки знак, че студентите се прибират.

Белият дом на президента Джо Байдън остро разкритикува окупацията на зала "Хамилтън", като негов говорител заяви, че това е "абсолютно погрешен подход".

"Това не е пример за мирен протест", добави говорителят.

Протестите представляват предизвикателство за университетските администратори, които се опитват да намерят баланс между правото на свобода на словото и оплакванията, че митингите преминават в антисемитизъм и омраза.

Размириците обхванаха американските висши учебни заведения като горски пожар, като много протестиращи студенти издигнаха палаткови лагери в кампусите от източното до западното крайбрежие.

В Колумбийския университет демонстрантите обещаха да останат, докато не бъдат изпълнени исканията им, включително училището да се освободи от всички финансови активи, свързани с Израел.

Университетът отхвърли искането, а президентът Минуш Шафик заяви по-рано, че преговорите със студентите са се провалили.

Колумбийският университет предупреди, че студентите, окупирали сградата, са заплашени от изключване.

В съобщение за пресата снощи университетът посочва, че хората в палатковите лагери и в зала "Хамилтън" са "десетки", докато в Колумбийския университет учат близо 37 000 души./БГНЕС