Александър Йованович: Сърбия се нуждае от свободни избори, радикали управляват страната

Въпросът за свалянето на диктатурите от власт е ключов навсякъде по света и е на дневен ред за опозицията в Сърбия.

20 години след свалянето на режима на Слободан Милошевич, в страната отново има радикали.

Западът позволи на Александър Вучич да наруши всички закони на ЕС и Сърбия.

Това заяви в интервю за БГНЕС сръбският депутат Александър Йованович, известен с псевдонима си „Чута“. Той оглавява движението „Екологичен бунт“ и е основно лице в мащабните протести „Сърбия срещу насилието“, които месеци наред събират хиляди граждани в Белград и други сръбски градове.

С него говорим за управлението на сръбския президент Александър Вучич, перспективите през опозицията за предстоящите избори на 17 декември, които президентът обяви неотдавна, както и политиката на Запада спрямо режима на Вучич.

Според Йованович свалянето на диктатурите от власт винаги е ключов въпрос навсякъде по света, този въпрос е на дневен ред и за опозицията в Сърбия. Политикът смята, че страната се нуждае от обединение, за да се пребори с Вучич.

„Организацията, която оглавявам, а именно движението "Екологичен бунт", обединява всичко, което е против президента Вучич, като под това имам предвид идеализма на напълно различни политически организации. Организации с лява или дясна ориентация да гледат в една посока, така че най-накрая да видим някакви промени в Сърбия и да можем да проведем свободни избори след многото такива, които бяха несвободни и корумпирани. За да могат хората най-накрая да избират между идеологии и програми и всичко, което съставлява човешкия живот“, заяви Йованович.

„Това е въпрос на математика, а не на идеологии. Основният метод на ръководене на държавата от Александър Вучич е разделението на леви и десни. За съжаление, обединение засега е илюзия и е невъзможно, защото и левите, и десните партии, тоест, да речем, проевропейските партии, се възприемат като врагове повече една срещу друга, отколкото възприемат като враг Александър Вучич. Реалистично е да се каже, че на тези избори ще има два фронта. Единият е с лява ориентация, другият е с дясна ориентация“, добави той.

На въпрос относно целите на протестите „Сърбия срещу насилието“, които възникнаха след масовите стрелби в страната през месец май и събраха десетки хиляди през последните месеци в столицата Белград и други големи градове, Александър Йованович подчерта, че те обединяват много различни движения и каузи.

„Това са и екологични протести. Те са насочени и срещу паленето на къщите на журналистите в Сърбия, срещу бруталното нарушаване на правата на журналистите, както и протести срещу престъпната организация, която е ръководена от Александър Вучич. Това е протест срещу несправедливостта и протест в подкрепа на живота“, отбеляза политикът. „Това са протести на всички хора, които не искат да бъдат роби на режима на Александър Вучич.“

Трябва да се погледнем очи в очи, да се погледнем в огледалото и да потърсим отговорността, първо в себе си, отбеляза той.

„След това нека да видим как е възможно след ужасите на 90-те години и гражданските войни, когато падна такава диктатура – тази на Слободан Милошевич, десет години по-късно да имаме налице сръбски радикали, социалисти, и всички останали групи, срещу които се борихме преди 20 години“, добави Йованович.

Според него сърбите след 30 години отново са в положение, в което трябва да бъде сменен режим, какъвто вече е бил сменен преди 20 години.

„Това е наша отговорност. Ние наивно учехме, че свободата се смята за нещо нормално, и я приемахме за даденост“, каза сръбският политик от опозицията. „Сега сме в ситуация, в която ни заплашват със санкции. Над главите ни отново е надвиснал проблемът със сърбите от Косово, защото ни ръководят същите хора, които ни доведоха до гражданските войни през 90-те години.“

Александър Йованович коментира и възможността за налагане на санкции срещу Вучич от страна на ЕС, след като той беше обвинен за атаката в село Банска, Северно Косово, на 24 септември, при която загина косовски полицай. Приближеният на Вучич и бивш заместник-председател на „Сръбска Листа“, Милан Радойчич, сам призна, че е ръководил терористичната група.

„Санкциите срещу Александър Вучич трябва да се проведат от опозицията в Сърбия и сръбският народ. Това е вътрешно дело, с което трябва да се справим в собствената си къща. А не да хленчим и да искаме от Европейския съюз да ни реши проблемите“, отбеляза Йованович.

Политикът от опозицията подчерта недоволството си от ненавременните мерки на ЕС и САЩ срещу режима на Александър Вучич.

„От 30 години опозицията в Сърбия моли ЕС да помогне за изборните условия, които са наистина лоши, но това не се случва. ЕС очевидно не иска да помогне за това, защото Александър Вучич е най-добрият им ученик, той изпълнява всичките им желания. Като се започне от Косово и се стигне до „Рио Тинто“.

БГНЕС припомня, че през 2021 г. хиляди сърби протестираха срещу проекта на минната компания „Рио Тинто“, която иска да добива литий над село Горнье Неделице. Противниците на проекта казват, че добивът на ценния метал ще доведе до замърсяване на подпочвените води, реките и въздуха.

Йованович смята, че Западът гледа управлението на Вучич отстрани и му „позволява“ да нарушава всички закони на ЕС и Сърбия.

„Александър Вучич е тук от десет години и ЕС и Америка го оставят да се справя с нещата. Сърбия не разполага с повече време. През последните десет години половин милион души умряха – повече отколкото се родиха. Другият половин милион избягаха от тази страна, защото не искат повече да живеят в нея“, продължи сръбският опозиционер.

„Ако продължаваме така, след 50 години в Сърбия ще живеят 1 милион души. И ако оставим политиката настрана, трябва да продължим да живеем на нашата земя и критерият тук трябва да бъде животът, а не смъртта. В страната на Александър Вучич животът не е критерий“, каза Александър Йованович в заключение. /БГНЕС