Александър Йорданов: ПП-ДБ са неокомунисти, идеята за ротационен председател е шантава

Предложението на Асен Василев за ротация на председателя на Народното събрание е шантаво и глупаво. Подобно нещо няма в нито една европейска държава. Това заяви европейският депутат от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов.

Той подчерта, че подобен тип ротация на председател на парламент няма в ЕС, защото там навсякъде имаме национални държави, в този случай примерът с Европейския парламент не е подходящ за България. Още повече, че самите политици у нас говорят за парламент с много кратък живот.

„Абсурдна идея граничеща с шантавостта на политическото мислене. „Продължаваме про-мяната“ и Асен Василев да се откажат от тази идея и да тръгнат по нормален политически път. Този нормален политически път е партията, която е спечелила изборите, да излъчи председател на парламента и да започнем работа“, каза Йорданов по БНТ.

Той даде пример със ситуацията след изборите през октомври 1991 г.

„През 1991 г. СДС спечелихме изборите с 1%, а не с 2%, както е сега, и нито една от загубилите политически партии не постави под съмнение първата политическа сила да излъчи председател на НС и след това да се излъчи правителство, което започна реалната демокра-ция и смяната на системата“, припомни Йорданов, който беше председател на 36 НС от СДС.

Той подчерта, че с действията си ПП-ДБ отслабват и дестабилизират държавата и нейните позиция в Европа.

Йорданов заяви, че отношението към Бойко Борисов не се формира от Атанас Атанасов, а от българските граждани. Той обърна внимание на факта, че в първия работен ден на новото 49 НС всички, които говореха срещу Борисов, се натискаха да се здрависат с него.

„Тези, които говорят срещу Борисов са политически лицемери. Това ще се прояви във времето. Никой няма право да се меси в работата на една партия, ако не е член на тази партия. Нека всеки да си гледа своя партиен дом. ГЕРБ си е избрала своето ръководство. Правилата са такива, че за премиер се издига лидерът на партията. Стабилните правителства за България са партийните, които поемат и носят политическата отговорност. И се знае, че ако те се про-валят, няма да спечелят следващите избори. Такъв бе случаят с НДСВ“, заяви евродепутатът от ЕНП.

Според него, ако първите две политически формации се коалират, парламентът ще има политически хоризонт, това ще гарантира, че ще бъде свършена работата. „Трябва да се договорят да управляват, според процентите, които са им дали избирателите. Не можеш да имаш 24% на изборите и да искаш 100% власт и изпълнение на своята програма“, каза Йорданов

Той подчерта, че ПП и ДБ имат говорене на неокуминисти.

„Това са градска левица извън БСП. БСП са наследници на старата комунистическа партия, „Да България“ на Христо Иванов, който заяви, че не са нито десни, нито леви, са леви хора с крайна неокомунистическа риторика. Тормозят държавата. В резултат на тяхното поведение България е в криза и това се признава навсякъде в Европа“, заяви Александър Йорданов.

На въпрос защо тогава Борисов иска коалиция с тях, той отговори: „Защото такава е волята на народа. Борисов иска да се съобрази с поведението на гражданите. Той вижда реалната картина и се държи като държавник. Той иска държавата да успее. Ние в СДС, които имаме историческият опит от нашите управления, се съгласяваме с подобна позиция“.

Според Йорданов Румен Радев се възползва от ситуацията, създадена от „Промяната“, започнала от протестите през 2020 и преминала през кабинета на Кирил Петков.

„Трябва да се направи първата решителна стъпка за разбирателство между първите две политически сили“, призова Йорданов. /БГНЕС