АФП: Кой е Олексий Резников

Олексий Резников, който беше сменен на поста министър на отбраната на Украйна в неделя, беше назначен три месеца преди нахлуването на Русия и ръководеше усилията за снабдяване на украинските сили с модерно въоръжение от съюзниците.

57-годишният юрист с малък военен опит, който обикновено се вижда със зелена рубашка, се превърна в едно от най-известните лица на военните усилия на страната.

След като помогна за задържането на настъплението на Русия в първите месеци на войната, той прекара голяма част от времето си на поста, за да мобилизира подкрепата на съюзниците на Киев.

С течение на времето той ги убеждава да доставят на Украйна все повече оръжия западно производство, включително американски системи за противовъздушна отбрана Patriot, тежки танкове и гаубици.

Неотдавна той ръководи усилията за осигуряване на американски изтребители.

След като миналия месец САЩ разрешиха на Дания и Нидерландия да прехвърлят на Украйна изтребители F-16, той написа в Twitter, че "изглежда, че Дядо Коледа съществува".

Министерството му обаче е залято от корупционни скандали.

През януари Резников запази поста си, но заместникът му беше принуден да подаде оставка, след като Министерството на отбраната беше обвинено в подписване на договори за доставка на храни на цени, които са два до три пъти по-високи от текущите цени на основните хранителни продукти.

"Стресът, който преживях през тази година, е трудно да се измери точно. Не се срамувам от нищо", заяви тогава Резников и добави: "Съвестта ми е абсолютно чиста." Обявявайки вътрешен одит на процедурите за възлагане на обществени поръчки, той призна, че собственият антикорупционен отдел на министерството "не е успял" да си свърши работата и трябва да бъде "напълно рестартиран". Резников е роден в западния град Лвов. След училище постъпва в армията и отбива военната си служба в съветската епоха като парашутист, след което следва в университета и става адвокат. През 2004 г. той представлява юридически бъдещия президент Виктор Юшченко в борбата му за отмяна на подправени избори, като осигурява нов вот, който Юшченко печели. По-късно става заместник-кмет на Киев и отговаря за провеждането на конкурса за песен на Евровизия в Киев през 2017 г. и на финала на Шампионската лига на УЕФА през 2018 г.От 2019 г. е член на делегацията на Украйна в Тристранната контактна група, която преговаря с Русия и наблюдателите на ОССЕ в опит да намери дипломатическо решение за прекратяване на сраженията с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. През 2020 г. се присъединява към екипа на президента Володимир Зеленски и е назначен за заместник министър-председател, отговарящ за реинтеграцията на временно окупираните територии.

През 2021 г. е назначен за министър на отбраната, като парламентът одобрява номинацията на 4 ноември същата година.

Представяйки Резников пред парламента, Зеленски заяви, че основната му задача ще бъде "да укрепи отбранителния капацитет на армията".Русия започва инвазията си на 24 февруари 2022 г.В изявлението си в неделя Зеленски заяви, че заменя Резников с Рустем Умеров, ръководител на Фонда за държавна собственост, поради необходимостта от "нови подходи"./БГНЕС