Административната сглобка в Столична община между кмет и главен архитект

През октомври 2023 г. кметът Васил Терзиев спечели кметските избори в София, с обещания към столичани, че ще превърне столицата в град-мечта. Зад неговата кандидатура застанаха ПП Продължаваме промяната, Демократична България, Спаси София и експертната организация “Екипът на София”.

Из предизборно изказване на Васил Терзиев:

“Искам да кажа защо сме заедно и какво ни обедини. Заедно сме, защото имаме мечта за София. Да е зелен, красив, уреден и проспериращ град. Град, който обичаме и който трябва да стане такъв, че да не искаме да го напуснем...”

Почти половин година след заемането на кметския стол, новият кмет не подсказа с нищо, че може да оправдае гражданската енергия на софиянци в търсене на промяна на управлението на града. Изгубиха се очаквания за начало на трансформация, за предизвикателства и приоритети - част от предизборната му кампания. Тези месеци се превърнаха в поредица от пропуснати възможности за създаването дори на впечатление, че нещо градивно предстои. А експертната организация “Екипът на София”, стояща зад изготвянето на документа, представляващ план за развитие на града, се превърна в удобно предизборно стъпало.

Васил Терзиев:

“Ние познаваме проблемите и идваме с решения. От месеци работим с над 150 експерта и вече имаме програма с подробно разписани планове и мерки как ще решим най-важните градски проблеми: готови сме от ден 1 с предложения за действие и план за реорганизация в общината, така че да можем да реализираме тази програма”.

И ОЩЕ:

„Нито един план няма стойност без добър екип, политическа воля за неговата реализация и без принципите, които биха се следвали в работата... Имаме не само план, но разполагаме и с хора с нужната политическа воля да вземат необходимите решения, за да дадат дългосрочен тласък на града, който да бъде европейска и просперираща столица.“

Зад този предизборен мираж пред столичани се разигра една от най-големите кризи в Столичния общински съвет, който не можа да заработи с месеци, поради липсата на каквато и да е политическа диалогичност. А екипът на новия кмет се вкопчи в административната машина, функционираща от години по начин, който не търпи трансформации и реформи. Един от ярките примери за това е запазването на поста на Здравко Здравков като главен архитект. Администратор от кабинета на Йорданка Фандъкова, сочен за една от проблемните фигури в управлението на града през последните години. Арх. Здравко Здравков изплува на този пост през 2016 г. през конкурс за главен архитект, организиран от Фандъкова и избран с политическата воля на партия ГЕРБ. По същото време, управлявани от него няколко юридически лица в обединение са част от обвинение на Комисия за защита на конкуренцията с преписка № КЗК-114/2016 г. относно тръжна манипулация. Назначението на Здравков за главен архитект на София стартира заедно с впускането му в съдебни дела като управител на обединение от фирми за инвестиционно проектиране, участвали в разпределянето на средства по европейски програми.

През изминалите години арх. Здравков доказа че е способен да мисли приоритетно, използвайки цялата административна власт, с която разполага за близки до него кръгове от фирми. Всички фирми, с които архитекта си е взаимодействал професионално преди заемането на поста на главен архитект са поставени в защитена административна среда, описващи ясно икономическо обкръжение. Техните проекти се реализират, въпреки нескритата гражданска съпротива срещу някои от тях. Един от емблематичните примери е компанията на Радослав Борисов, известен още като Роко Бароко, чиито проекти, въпреки че са се превърнали в символ на некачествено и проблемно строителство, са грижливо и безкритично обслужвани не само от администратора Здравков, но и от архитекта Здравков.

Списъкът от фирми, гафове и административни прецеденти, които генерира главният архитект е дълъг. Но по някакъв начин той се превърна във водеща фигура, част от екипа на кмета Васил Терзиев, който не дава ясен хоризонт за предстоящ нов конкурс за главен архитект. Това създава усещането за една нова по природа сглобка - административна сглобка между екипа на Терзиев и главния архитект на Фандъкова. Тази симбиоза няма как да даде началото на каквато и да е промяна. Това като че ли отваря вратата именно в този момент да стартират инвестиционни намерения, затаили дъх от години. Като например:

На бул. България, въпреки многогодишни протести арх. Здравков дава зелена светлина, разписвайки строителство с повишена етажност и обем на терен от почти 5 дка.

Инвеститор на терена е Димитър Цеков, собственик на "Строителна компания за строителство и развитие" АД, пряко свързан с ВИС 2. Т. нар. „финансист“ на групировката Димитър Цеков-Митята наследява част от легалния бизнес на Георги Илиев след убийството му. Името му се появява в множество скандални приватизационни сделки в Столична община. Сред тях са паркингът и магазините около НДК, които сега са собственост на фирми на Цеков и вдовицата на Георги Илиев. След разстрела на Илиев бизнесменът преминава под крилото на ТАКИ (Христофорос Аманатидис) като управител на някои от фирмите му.

Част от терена на бул. "България" Димитър Цеков преди години е закупил от частен собственик, а останалата - от общинското дружество "Софийски имоти". По този начин той се е сдобил с парцел, върху който е изградил бензиностанция и двуетажна сграда. Във връзка с непрекъснатия растеж на цените на недвижимите имоти в София, Цеков има намерение да ги разруши и върху тях да реализира значително по-мащабен обект. Преди известно време главният архитект, в опит да тушира общественото напрежение около имота на Цеков, казва:

"Ние се намираме в ситуация да има протести преди да има внесен проект. Нека да внесат инвеститорите проект, да видя дали отговаря на правилата и нормите, за да мога да ви отговоря конкретно".

С днешна дата е ясно, че главният архитект на София Здравков е издал заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план със смяна на показателите за застрояване с доста по-завишени и промяна на предназначението на терена "за смесено предназначение и бензиностанция". ...Задоволява напълно изискванията на Митята и по този начин отговаря на софиянци.

Това е един от примерите, в които според някои общински съветници „Здравков разписва като за последно“, което новият кмет Терзиев очевидно намира за нормално, в синхрон с предизборните му обещания.

Дори в едно от последните интервюта на Терзиев в Дарик радио пред журналиста Константин Вълков, кметът открито заявява, че Здравков е част от екипа му и изпълнява успешно предизборните му обещания.

Кметът привидно е с ясен фокус в усилията си да реализира програмата за трансформация на Столична община и града. Но от всичко свършено дотук става пределно ясно, че зад него не стои вече никакъв професионален капацитет и екип, който да е способен да извърши реформите, така широко рекламирани в предизборните обещания. Още повече, че почти всички експерти от “Екипът на София” се оттеглиха официално. Може да се каже, че експертният капацитет на повече от 150 човека – част от “Екипът на София” е загубен, заради запазването на поста на един обигран в политическите и институционални игри професионалист като арх. Здравко Здравков.

Тази експертна подмяна формира един различен, задкулисен разказ за събития, които се случват зад стените на кметския кабинет. Защото административните умения и качества на арх. Здравков може да са неоспорими и той да е твърде удобният инструмент, но зад тях се крият и пороците на една доказано корумпирана институционална среда, каквато е направление „Архитектура и градоустройство“. Именно това е службата, през която се генерират непрекъснато институционални прецеденти, ясен симптом за упражняването на корупция. Ако администратора Здравков е практичният избор на кмета Терзиев, то как ще се минимизира този престъпен порок?

Не случайно през м. февруари 2022 г. от „Демократична България“ поискаха оставката на главния архитект на София Здравко Здравков заради установени лоши практики, масово и необосновано забавяне в сроковете по преписките в ръководеното от него направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ).

Общинските съветници са засипвани с оплаквания и жалби срещу институцията.

Ако професионалистът Здравков е толкова важен за Васил Терзиев, то кмета би могъл да си го запази като персонален експертен консултант. Оставането на Здравков на позицията главен архитект е лош знак за очакванията на столичани.

Отговорният подход е организирането на нов прозрачен конкурс.

Обликът на столицата се определя от проектите, на които се дава зелена светлина. За съжаление в момента за главния архитект не е толкова важно какво и къде ще бъде реализирано като инвестиционно намерение, а на кого.

Целият хаос в строителството в София, задълбочаващ се през последните 7 години е част от творчеството на главния архитект Здравко Здравков.

Но да продължим...

На новия булевард Филип Кутев – срещу Зоопарка на София ще се построи една от най-високите кули в района, от фирмите "Емди тауър" ООД и "Гео пет-м" АД.

Малко повече:

Собственикът на "Гео пет-м" АД, Георги Георгиев е любител на усвояването на общински земи и е изключително близък на попадналия в списъка Магнитски Румен Овчаров.

От времето на тройната коалиция до днес Георгиев е завъртял финансови схеми, с повече от 50 юридически лица, а зад гърба си остава със задължения с милиони към държавата. Има няколко сериозни журналистически разследвания, разкриващи финансовите машинации на предприемача.

Арх. Здравков е дал зелена светлина на неговия проект за 2 свързани сгради на бул. Филип Кутев и „Симеоновско шосе“, въпреки всичките му преднамерени фалити и нереализирани проекти. Но работата на Георгиев с общината винаги е вървяла гладко. Без особени проблеми той придобива през годините обществени терени на занижени цени с инвестиционни намерения, след което обявява фалит и препродава терените на фирми, създадени специално за целта. Прокуратурата така или иначе не си върши работата, а Софийска община е съучастник на това, чрез всеки един издаден документ. С обещание да изгради канализацията на кв. Драгалевци, Георгиев получава терени от общината за жълти стотинки.

В тази посока на мислене има поне една дузина предприемачи с прякори, които обикалят кабинета на главния архитект.

Не може да се пропусне и факта, че сме в очакване на старта и на 215 метровия небостъргач Парадайс тауър, свързан с МОЛ Парадайс, преминал в ръцете на чужда инвестиционно-строителна компания, за да може да се реализира.

Добре е да се даде кратка историческа ретроспекция:

Самият МОЛ Парадайс е реализиран в безочлив и престъпен конфликт на интереси, с участието на главния архитект по онова време – арх. Диков, който е и в борда на директорите на Метрополитен. Негова фирма създава архитектурните планове на сградата, както и бъдещия небостъргач, свързан с МОЛ-а. Главният архитект на практика подписва разрешителни за строеж, дело на архитектурното му студио ПроАрх. Така този МОЛ се оказва и със специално изградена топла връзка на метрото в сърцето на търговския комплекс. Вместо метрото да се развива в посока Студентски град, то поставя котва директно в търговски център. Въпреки, че днес кмета на община Лозенец Константин Павлов от Демократична България изразява загриженост за случващото се в района, там продължава да се строи с изненадващи темпове. В мравуняка от строителни обекти в района едни от първите построени сгради не случайно са на близкия до главния архитект Здравков Красьо Черния.

Ще се разруши ли административната сглобка в Софийска община

Време е позицията главен архитект на София да се избира с определен мандат, за да може да се носи ясна персонална и политическа отговорност. Независимо каква е спойката между Васил Терзиев и главния архитект Здравков, тази безмандатност, която има един главен архитект с всичките му правомощия и власт го превръща във фигура, около която задължително се завихрят лобистки и корупционни интереси. Трябва ли обществото ни да живее в непрекъснато изплуващи скандали, пораждащи протести и напрежение? Десетки са гражданските организации, които ясно искат оставката на главния архитект от години. Нормално е след като един главен архитект е бил част от друго политическо управление да премине отново през конкурс, защото не може да се допусне, че в България няма архитекти с качества, визионерско мислене и морал. През един конкурс може да се разбере от обществото ни какъв интелектуален, творчески и административен потенциал може да се представи като концепция за развитието на града.

Призив към г-н Васил Терзиев

Не очаквайте, г-н Терзиев, журналистите да спрат да Ви питат кога ще направите конкурс за нов главен архитект. Вземете си за консултант арх. Здравко Здравков и дайте възможност в един прозрачен конкурс да се представят нови идеи и хора. Дайте шанс на София за промяна!