A to JazZ - симбиоза между култура и икономика, поставяща ни гордо на картата на Европа

Симбиозата между култура и икономика е факт. Икономическата полза от “А to JazZ” фестивалът за 2023г. е 1,6 млн. лв., а уникалността на културното преживяване е сред основната причина за посещение на гражданите”. Това стана ясно от специално подготвено социологическо проучване на “Алфа Рисърч”, предаде репортер на БГНЕС.


“Културата съществува благодарение на нас. Всяка възможност за приноса на културата в икономиката на града е важно. Ако продължи фестивалът така да се развива, България няма нужда да се срамува сред по-развитите страни. Ние стоим добре на картата на Европа, а това би движило лентата все по-нагоре”, Това заяви Боряна Димитрова, управител на “Алфа Рисърч”.

Агенцията представи изследване, показващо икономическия ефект на джаз фестивала “A to JazZ”, който радва София вече 12 години поред. Проучването е направено сред 2 000 души от 60 000-те посетители на фестивала през 2023г.


Боряна Димитрова обясни, че 94% от посетителите на джаз фестивала са жители на столицата, а 6% идват от други населени места, включително и чужбина. “Основна причина за тяхното посещение е A to JazZ Festival, идват специално заради културното събитие”, каза още Димитрова. Тя коментира, че 39% от анкетираните са посетили поне 4 издания на джаз фестивала и това е нейната лоялна публика. “Ти идваш заради удовлетвореността от фестивала и заради тази удовлетвореност ставаш неин постоянен посетител”, коментира управителят на “Алфа Рисърч”. Социологическото проучване показва, че високата културна стойност на събитието е нещото, което посетителите харесват най-много в “А to JazZ” фестивала. “Всички елементи, които има един фестивал, уникалността на културното преживяване, започва все повече да присъства при оценките за изживяванията на хората след посещението на “А to JazZ” фестивала”, коментира Боряна Димитрова.

Тя обясни, че 253 467 лв. са общите разходи за пътуване до фестивала, а 2 272 949 лв. са общите разходи на посетителите на “А to JazZ” за 2023г.


“Икономическата полза от “А to JazZ” е 1,6 млн. лв. Културата съществува благодарение на нас. Всяка възможност за приноса на културата в икономиката на града е важно. Ако продължи фестивала така да се развива, България няма нужда да се срамува сред по-развитите страни. Ние стоим добре на картата на Европа, а това би движило лентата все по-нагоре”, поясни още тя. /БГНЕС

Тагове: