А.Ковачев очаква Заев да върне в учебните програми в РСМ изучаването на български език и култура

Българският евродепутат и заместник-председател на ЕНП Андрей Ковачев направи иронично-подигравателно изказване по повод съобщението на македонския премиер Зоран Заев да върне в учебните програми изучаването на сръбски език и култура в РСМакедония.

Зоран Заев обяви днес, че в училищата в страната се връща преподаването на сръбски език и култура за учениците от VI клас. В процес на одобрение е програмата за VIII и IX клас в общообразователните училища. В поздравлението си към представителите на сръбското малцинство в Северна Македония той подчерта, през 2007 г. управляващата тогава ВМРО-ДПМНЕ е лишила учениците от възможността да изучават сръбски език като избираем предмет.

"Така ли би звучал поздравителен адрес на премиера Заев, до българите в Македония по-повод на български празник? Днес гражданите на българската общност празнуват своя празник - националния ден на българите в Република Северна Македония, който се отбелязва в деня, посветен на един от най-ярките и свещени хора в историята на българския народ и македонския народ – Гоце Делчев. С поздравления за всички български граждани в нашата страна, ние се присъединяваме към честването на празника, който е част от нашата традиция да зачитаме различните културни характеристики за общи усилия за изграждане на проспериращо бъдеще за всички граждани. С нашите съграждани българи насърчаваме традиционно добрите отношения с Република България и в тази посока в община Център са завършени всички предишни процедури за изграждане на български културен център, който ще започне да се строи тази година, по същото време в съседна България идейният проект за Македонския културен център в София", каза Андрей Ковачев и продължи с думите:

"Отиваме още една крачка напред и връщаме учебните програми за изучаване на български език и култура, за които са одобрени учебните програми от трети до шести клас, а учебните програми за седми, осми и девети клас са в процес на одобрение, за разлика от времето когато Югославската комунистическа партия на Тито премахна през 1944г. възможността за изучаване на български език. Премахваме от учебниците, също така, всички пасажи в които българите и България се показват като татаро-монголи, окупатори, фашисти и неприятели на македонците. Потвърждаваме българската историческа идентичност на всички възрожденци и революционери които сами са се заявявали като българи и наричали своя език български. Споделяме техните борби, саможертви, постижения и наследство като част от общата история на българският и македонският народ.

Изпращам най-сърдечните си поздравления по случай националния ден на българите в Република Северна Македония и нека името и славата на Гоце Делчев да бъдат вечни, под чийто духовно покровителство се отбелязва този ден."

Андрей Ковачев е един от най-големите радетели за присъединяването на РС Македония към ЕС. През последните години той положи много усилия да убеждава европейските дипломати и комисари, че РСМ трябва да получи европейска перспектива. /БГНЕС