Нетаняху ще говори пред Конгреса на САЩ на 13 юни

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е приел поканата на лидерите на Републиканската и Демократическата партия да говори пред депутатите в Конгреса на САЩ на 13 юни, съобщи "Политико".

Посещението идва на фона на нарастващия натиск върху Израел и "Хамас" да се споразумеят за постоянно прекратяване на огъня.

Президентът на САЩ Джо Байдън по-рано заяви пред министър-председателя на Катар, че „Хамас“ е единствената пречка пред споразумението.

Групата на развитите държави Г-7 също обяви подкрепата си за сделката. На 1 май посредниците Катар и Египет също призоваха двете враждуващи страни да финализират прекратяването на огъня.

Първи етап

Байдън обясни, че първата фаза включва "пълно и цялостно прекратяване на огъня" с продължителност шест седмици, като израелските сили се изтеглят от "всички населени райони на Газа".

Хамас ще освободи "определен брой" заложници, пленени при атаките срещу Израел на 7 октомври, включително жени, възрастни хора и ранени. Тленните останки на някои убити заложници също ще бъдат върнати.

Втори етап

Израелските сили ще се изтеглят напълно от Газа в рамките на втората фаза на плана, която ще продължи още около шест седмици.

Хамас ще освободи "всички останали живи заложници", включително мъжете израелски войници.

Трети етап

Ще започне мащабен план за възстановяване и стабилизиране на Газа, подкрепен от САЩ и международната общност.

Ще бъдат възстановени домове, училища и болници, каза Байдън. Той също така ще работи с регионалните партньори, за да гарантира, че това ще се случи по начин, който "няма да позволи на Хамас да се въоръжи отново". | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон