Нетаняху разпусна военния си кабинет

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния си военен кабинет.

Това беше широко очакван ход, който дойде след напускането на правителството на центристкия бивш генерал Бени Ганц, пише "Гардиън".

Нетаняху се сблъска с исканията на националистическо-религиозните партньори в неговата коалиция, крайно десния финансов министър Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир да бъдат включени във военния кабинет.

Този ход може да засили напрежението с международните партньори, включително САЩ.

Някои от въпросите, обсъждани досега от военния кабинет, сега ще бъдат прехвърлени за обсъждане в кабинета по сигурността, но чувствителните решения ще бъдат разглеждани на по-малък консултативен форум.

След като Ганц подаде оставка преди седмица, Нетаняху каза на министрите, че военният кабинет вече не е необходим.

Очаква се сега Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри, включително министъра на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер, които бяха във военния кабинет.

Малко вероятно е разпускането на военния кабинет да окаже някакво значимо въздействие върху конфликта - вземането на решения ще се върне в кабинета по сигурността - но политическите последици могат да бъдат по-значими.

Този ход изглежда е умишлен отказ на крайно десните съюзници на Нетаняху в коалицията, включително на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който се стремеше да получи място във военния кабинет след напускането на Ганц, след като се оплака, че е оставен настрана при вземането на ключови решения.

Съобщенията в израелските медии предполагат, че Нетаняху възнамерява да взема ключови решения на срещи със собствените си съветници, без Бен-Гвир, преди да ги представи на кабинета по сигурността.

Този ход идва на фона на разногласията между Нетаняху и висшия команден състав на Израелските сили за отбрана.

Нетаняху заяви на редовното неделно заседание на кабинета в пълен състав, че "за да постигне целта за елиминиране на възможностите на Хамас, е взел решения, които не винаги са били приемливи за военния ешелон", съобщиха израелските медии.

"Имаме държава с армия, а не армия с държава", подчерта Нетаняху. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон