Нетаняху отново настоя за "унищожението" на Хамас

Министър-председателят Бенямин Нетаняху настоя за пълното унищожение на Хамас като част от израелския план, представен от президента на САЩ Джо Байдън, за прекратяване на войната в Газа.

"Условията на Израел за прекратяване на войната не са се променили: унищожаване на военния и управленския потенциал на Хамас, освобождаване на всички заложници и гарантиране, че Газа вече не представлява заплаха за Израел", каза израелският лидер.
"Съгласно предложението Израел ще продължи да настоява тези условия да бъдат изпълнени, преди да бъде въведено постоянно прекратяване на огъня. Идеята, че Израел ще се съгласи на постоянно прекратяване на огъня, преди тези условия да бъдат изпълнени, е несъстоятелна", добави Нетаняху
Байдън обяви, че Израел предлага нова пътна карта за постигане на пълно прекратяване на огъня в Газа.
Предложението на Израел, състоящо се от три етапа, ще започне с шестседмичен етап, при който израелските сили ще се изтеглят от всички населени райони на Газа.
Той също така ще доведе до "освобождаването на редица заложници, включително жени, възрастни хора, ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници", каза Байдън.
След това Израел и палестинците ще преговарят през тези шест седмици за трайно прекратяване на огъня - но примирието ще продължи, докато текат преговорите, каза Байдън.
Хамас "разглежда положително" плана, изложен от Байдън. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон