Найден Тодоров: Само НИМ може да представя Панагюрското съкровище пред най-големите аудитории по света

Според министър Найден Тодоров казусът е измислен.

Панагюрското златно съкровище е национална ценност и за мен националната ценност е средство, което трябва да бъде презентирано пред света. Това е причината да смятам, че мястото му е в Националния исторически музей.

Това заяви служебният министър на културата Найден Тодоров.

В четвъртък Общинският съвет в Пловдив ще решава дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей.

Според министър Найден Тодоров казусът е измислен.

Да, Панагюрското съкровище принадлежи на музея в Пловдив - това никой не го поставя под съмнение и никой не може да постави под съмнение, но според мен то трябва да бъде основно представено пред най-големите аудитории по света, за да има нещо, с което да се гордеем. Националният музей може да го презентира по-добре пред света. Това съкровище беше в Лувъра, беше в Британския музей, предстои излагането му в Гети музея в Лос Анджелис. Това може ли един регионален музей да го направи, попита Тодоров от ефира на бТВ.

Министър Тодоров изказа благодарност към усилията на Манол Пейков, който чрез фондацията "Манол Пейков и приятели", придоби част от родната къща на Димитър Талев в Прилеп.

Държавата се бави, констатира Тодоров и вината я посочи в непрекъсната смяна на правителства. Проблемът е, че липсва каквато и да е нормативна уредба за сградите, които са ценни за държавата, но се намират извън пределите на държавата, посчерта Тодоров.

Найден Тодоров коментира, че е необходимо създаване на закон за процедура при подобни обстоятелства. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон