НАТО: Украйна е на необратим път към членство в алианса

Страните от НАТО се съгласиха да заявят, че Украйна е на необратим път към членство в алианса в заключителната декларация от срещата им на върха във Вашингтон, съобщиха дипломати, цитирани от АФП.

Дипломатите заявиха, че окончателната декларация - която все още трябва да бъде официално одобрена – „ще подкрепи Украйна по необратимия ѝ път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО“.

В декларацията ще бъде повторен и предишният текст, според който Украйна ще получи официална покана за присъединяване, „когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията“.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за членство в НАТО.

Съединените щати и Германия оглавиха опозицията срещу незабавното членство, тъй като смятат, че то на практика ще постави целия алианс във война срещу притежаващата ядрено оръжие Русия, която окупира части от Украйна.

Президентът на Финландия Александър Стуб - която се присъедини към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна - заяви, че е много доволен от формулировката.

„Смятам, че е много важно да се даде послание на Кремъл оттук, че пътят и мостът на Украйна към членство в НАТО вече е необратим“, каза той.

„Руският президент Владимир Путин разбира само от сила и ще види поражението на една от целите на инвазията си“, каза Стуб.

„Путин искаше да спре разширяването на НАТО, но вместо това Украйна ще стане член на НАТО, както Финландия и Швеция също станаха членове на НАТО“, каза още той. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон