МВФ леко понижи икономическата прогноза на САЩ за 2024 г.

Сега се очаква най-голямата икономика в света да нарасне с 2,6% през тази година, което е с 0,1 процентни пункта по-малко от предишната прогноза на Международния валутен фонд от април.

МВФ заяви, че очаква икономиката на САЩ да нарасне малко по-бавно от предишната прогноза, като същевременно похвали начина, по който тя е останала "стабилна, динамична и адаптивна към променящите се глобални условия".

Сега се очаква най-голямата икономика в света да нарасне с 2,6% през тази година, което е с 0,1 процентни пункта по-малко от предишната прогноза на Международния валутен фонд от април.

"Икономиката на САЩ доказа, че е стабилна, динамична и адаптивна към променящите се глобални условия", заяви МВФ в изявление, придружаващо актуализираните му икономически прогнози, като добави, че активността и заетостта "продължават да надхвърлят очакванията".

"Въпреки това фискалният дефицит е твърде голям, което създава устойчива възходяща траектория за съотношението публичен дълг/БВП", добави той, като същевременно предупреди за въздействието на "продължаващото разширяване на търговските ограничения".

МВФ заяви, че очаква Федералният резерв да постигне целевата си инфлация до средата на 2025 г., което е малко по-рано от медианната прогноза на Комитета за определяне на лихвените проценти на Фед.

Американската централна банка реагира на инфлационния скок след пандемията през 2022 г., като повиши основния си лихвен процент по кредитите до най-високото му равнище от 23 години насам, а след това го задържа на това равнище.

Макар че инфлацията рязко спадна, тя остава малко над целта на Фед, а политиците посочиха, че са щастливи да задържат лихвените проценти високи, докато не видят допълнителни признаци на дезинфлация.

В актуализираните си икономически прогнози, публикувани в четвъртък, МВФ посочва, че "съществуват значителни рискове за повишаване на перспективите за инфлацията".

"Очакваният спад на инфлацията по убежищата може да се реализира по-бавно или да се обърне по-бързо от очакваното", заяви той.

"Също така, дори при значителното разширяване на предлагането на работна сила растежът на номиналните заплати остава относително висок, което може да попречи на очакваното смекчаване на инфлацията при услугите, които не са свързани с подслон", добави той. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон