Монаси на Далай Лама пристигнаха в Бургас

Делегация от Фондация за хималайска култура, която включва Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията, трима монаси от манастира на Далай Лама - Дарамшала, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция пристигат в гр. Бургас на 6 юли.

За три дни те ще пренесат културата на Тибет у нас. Те ще представят различни събития, свързани с Източната култура, философия и здравословен начин на живот.

До 8 юли Бургас ще бъде домакин на поредица от интересни събития, свързани с духовността, изкуството и здравословния начин на живот на хората от Изтока.

Жителите и гостите на Бургас ще ногат да се докоснат до древното изкуство на Тибетската пясъчна мандала , автентични танци на тибетски и хималайски монаси, традиционен астрологичен сеанс със зарове „мо”, ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи.

Тибетската пясъчна мандала е енергийна рисунка, която представлява медитация, молитва, хармония и се реализира на открито.

И през трите дни, монаси, специално обучени в това изкуство, ще създадат сложна и красива мандала, която впоследствие ще бъде ритуално разрушена, символизирайки преходността на всичко във вселената.

Тибетски и хималайски танцьори ще представят автентични танци, разкриващи богатото културно наследство на региона. Посетителите ще могат да участват в традиционни предсказателни сеанси, водени от монах с осигурен превод.

Монах ще изпълнява индивидуални 15 минутни сеанси за гадаене "мо", според реда на пристигане на желаещите, От 10.30 до 16.00 часа, и през трите дни.

Малък базар с ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи, както и щанд с книги на български език с културна и духовна тематика от издателство “Калпатару” ще бъде на разположение на посетителите.

Последният ден е денят, в който мандалата се разрушава.

Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч., по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молитви за добър късмет и благополучие на цялата публика.

След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Събитията в Бургас, посветени на източната култура, философия и здравословен начин на живот се организират от Фондация “Калпатару” с председател Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас.

Тридневното събитие ще се проведе в КЦ „Морско казино”.

Екип на БГНЕС посрещна делегацията от Фондация за хималайска култура на летище София и разговаря с Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията и с монасите от манастира на Далай Лама.

БГНЕС: Защо решихте да участвате в това духовно и културно събитие в Бургас, в България?

Лобсанг Фънтсок: О, България е едно от изгряващите слънца. България изгрява. Чудесна и много напредваща. Хората са много топли, особено нашият домакин. Той беше много любезен да ни покани и ние бяхме много развълнувани, всички наши монаси, защото вашите хора също са много любезни, търсят нови неща и ние искахме да покажем нашата култура и да донесем още малко щастие на света, защото сега светът се нуждае не само от модерно образование, но и от спокойствие, мъдрост, състрадание, красив ум и взаимопомощ между хората. И това е, което вашият български народ прави! Ние много се надяваме, че вашата страна ще се превърне в една от най-добрите миролюбиви страни в света, особено сега и в близко бъдеще.

БГНЕС: Благодаря ви много за това. Това, което казвате наистина стопля сърцето. София, между другото, като столица, много се гордее с това, че има, например, няколко религиозни храма един до друг. И те не се борят помежду си. Това са православнат, католиюеската църква, джамията и синагогата, които са в един и същи квартал. И това не е от сега. Е, не е на пет или 10 000 години, но са доста стари. София сякаш винаги е била пример за мирно съжителство...

Тибет, тибетските монаси и тибетската култура, можем да твърдим, не само будизма, станаха популярни в България, особено след като комунизмът си отиде. Това е възходът на духовността в още по-голяма степен.

Вие всъщност сте монаси от манастира на Далай Лама от Тибет. За първи път ли идвате в България?

Лама Сонам: Да, за първи път.

БГНЕС: Какви бяха мислите ви, когато решихте да дойдете в България?

Лама Сонам: Научихме по различни начини, чрез новини, учихме вашата история, че в България се коренят едни от най-добрите човешки ценности. Това, което наричаме приятелство, красота го има изконно в България. Също така природата ви е много красива.

Лобсанг Фънтсок: Хората са много одухотворени. В никакъв случай не са агресивни, много миролюбиви хора сте! Много се надявахме да дойдем тук да допринесем и да научим нещо и от вас!

БГНЕС: Само да им кажем дали са научили от историята, че всъщност българите, прабългарите, са живели в Азия, много близо до Тибет, много близо до Китай и Монголия. Така че може би имаме общи корени.

Лобсанг Фънтсок: Исторически погледнато, България има общи корени с нас! Да, точно така е!

БГНЕС: Благодаря Ви много! | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон