Моди прегръща Путин при първото си посещение в Русия след офанзивата в Украйна

Премиерът Нарендра Моди пристигна в Москва и топло прегърна президента Владимир Путин по време на посещението си, което се движи по тънката линия между поддържането на дългогодишните отношения с Москва и ухажването на по-тесни връзки със Запада в областта на сигурността.

Посещението е първото на Моди, откакто Русия започна кампанията си в Украйна и откакто миналия месец той бе върнат на власт като лидер на най-многолюдната страна в света.

След като се срещна с индийската общност в Москва, Моди проведе неофициална среща с Путин в резиденцията му в Ново Огарьово край Москва, където лидерите пиха чай на тераса, караха заедно количка за голф и посетиха конюшни.

Индийският лидер каза на Путин, че посещението му е било „момент на радост“ и му благодари, че е планирал „тази вечер да си побъбрим тук“.

„Очаквам с нетърпение и утрешните ни разговори, които със сигурност ще допринесат за по-нататъшното укрепване на връзките на приятелство между Индия и Русия“, написа по-късно Моди в X, публикувайки снимка на лидерите, които се прегръщат.

Москва продължава да бъде ключов доставчик на петрол и оръжия на ниски цени за Индия, но изолацията на Кремъл от Запада и процъфтяващото приятелство с Пекин се отразиха на утвърденото във времето партньорство с Ню Делхи.

През последните години западните сили също така развиват връзките си с Индия като защитна стена срещу Китай и неговото нарастващо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион, като същевременно я притискат да се дистанцира от Русия.

Моди за последен път посети Русия през 2019 г. и прие Путин в Ню Делхи две години по-късно, седмици преди Русия да започне офанзивата си срещу Украйна.

Оттогава насам Индия избягва изричното осъждане на Русия и се въздържа от гласуване на резолюции на ООН, порицаващи Москва.

Но борбата на Русия с Украйна има и човешка цена за Индия.

През февруари Ню Делхи заяви, че настоява пред Кремъл да върне обратно някои свои граждани, които са се записали за „помощна работа“ в руската армия, след като бе съобщено, че някои от тях са загинали, след като са били принудени да се бият в Украйна.

Съединените щати призоваха Моди да даде ясно да се разбере в разговорите си с Путин, че „всяко решение на конфликта в Украйна трябва... да бъде такова, което зачита Устава на ООН по отношение на териториалната цялост на Украйна“.

Задълбочаващите се връзки на Москва с Китай също са повод за безпокойство.

Вашингтон и Европейският съюз обвиняват Китай, че продава компоненти и оборудване, които са укрепили руската военна индустрия - твърдения, които Пекин отрича.

Китай и Индия са силни съперници, които се борят за стратегическо влияние в Южна Азия.

Индия е част от т.нар. четиристранна група заедно със САЩ, Япония и Австралия, която се противопоставя на нарастващата настойчивост на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Нефт и оръжия

Ню Делхи и Кремъл поддържат близки отношения още от времето на Студената война, а Русия дълго време беше най-големият доставчик на оръжие за Индия.

Но Украйна намали руските оръжейни доставки, което принуди Индия да търси други източници на оръжие, включително чрез развитие на собствената си отбранителна промишленост.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира делът на Русия във вноса на оръжие в Индия е намалял значително през последните години.

В същото време Индия се превърна в основен купувач на руски петрол, осигурявайки така необходимия експортен пазар за Москва, след като тя беше отрязана от традиционните купувачи в Европа.

Това драстично промени енергийните връзки, като Индия си спести милиарди долари и същевременно подсили военната каса на Москва.

Месечният внос на руски суров петрол в Индия „се е увеличил с осем процента през май, достигайки най-високите нива от юли 2023 г. насам“, според данните за проследяване на суровините, събрани от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Но това доведе и до нарастване на търговския дефицит на Индия с Русия до малко над 57 млрд. долара през изминалата финансова година.

От Русия Моди ще отпътува за Виена за първото посещение на индийски лидер в австрийската столица след Индира Ганди през 1983 г. І АФП

Последвайте ни и в google news бутон