Милиони тикви в с. Горски извор напът да превземат международния път Е-80 край Хасково

Така е за поредна година, и неслучайно село Горски Извор носи славата на "столица на тиквата".

Милиони тикви са превзели тротоарите и улиците в димитровградското село Горски Извор, видя репортер на БГНЕС.

Пред почти всяка къща в селото са натрупани тонове от есенния плод. Топлата пролет предвеща изключително плодородна година, а производителите само това и чакаха - тикви има за всички, от всякакви сортове.

Така е за поредна година, и неслучайно село Горски Извор носи славата на "столица на тиквата". Тази година тиквите са напът да превземат и пътя Е-80 Пловдив - Свиленград край Хасково.

Продавачите в селото са приятелски настроени към клиентите, и съветват: тиквите тип "цигулка" са за печене и тиквеници, а белите - за ценители, заради по-голямата си сладост и вкус на месото.

Продавачите водят своя социология, според която мъжете и жените имат различни предпочитания - мъжете предпочитат тиквата като допълнително ястие, например тиквеник, а дамите - чиста печена тиква по традиционна рецепта с мед и орехи.

И ако доскоро производството на тикви можеше да бъде основен занаят, то сега вече е трудно, казва един от продавачите пред екип на БГНЕС. В последните години са поскъпнали торовете, хербицидите, инсектицидите, а работна ръка няма, жалва се производителят. Въпреки това, обаче, всяка година до Рождество Христово не остава нито една една непродадена тиква, дори напротив - окъснели шофьори с надежда идват да търсят суровината за тиквеник преди празниците, но тротоарите са празни, а камарите с тикви - отдавна разграбени.

Тиквите, независимо от сорта им, са изключително богати на бета-каротин - прекурсор на ретинола (витамин А). Това означава, че бета каротинът се превръща във витамин А в организма. Витамин А е изключително важен хранителен елемент за зрението, имунното здраве, репродукцията, борбата с възпаленията и акнето. Тиквата съдържа и голямо количество фибри, също полезни за стомаха.

В момента средната цена на килограм тиква от производители в зависимост от сорта е между 0.60 и 1 лв. По пазарите в големите градове, и столицата особено, тиквата върви около 1.50 - 2.00 лв. за килограм. А кило печена тиква, готова за консумация, се продава средно за 6.50 - 8.00 лв. IБГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон