Милей отправи нова атака срещу испанския премиер

Популисткият президент на Аржентина Хавиер Милей поднови атаката си срещу испанския премиер социалист Педро Санчес по време на посещение в Мадрид, за да получи награда от десен институт.

Последното посещение на Милей в Испания миналия месец предизвика дипломатически скандал, в резултат на който Мадрид оттегли посланика си в Аржентина, след като президентът заяви, че Санчес има "корумпирана съпруга".

Преди последното му посещение Испания по-рано тази седмица призова Милей "винаги да проявява уважение към институциите на тази страна и към испанския народ".

Самопровъзгласилият се за "анархокапиталист" Милей пристигна в Мадрид, за да получи награда от неолибералния институт "Хуан де Мариана" за "образцова защита на идеите за свобода".

Той се срещна и с Исабел Диас Аюсо, твърдо десен политик и регионален президент на Мадрид, която също връчи на Милей почетен медал.

Приемайки медала, Милей се нахвърли върху социализма, който поражда "бедност" и "се основава на завист, на омраза, на недоволство, на неравно третиране пред закона".

Той също така порица икономиста Санчес, който "очевидно, въпреки че е учил икономика, или не я разбира, или обича държавата".

Милей предупреди испанците за "риска, който е пред вас".

"Не позволявайте на социализма да съсипе живота ви", добави той.

Аюсо благодари на Милей за посещението и похвали опустошената от инфлацията Аржентина, че "се завръща силно" под негово ръководство и с политики, които "звучат като свеж въздух за целия американски континент, но също и за Европа".

След встъпването си в длъжност през декември Милей предприе мерки за икономии, които доведоха до забавяне на инфлацията, но икономическата активност спадна, а бедността и безработицата се увеличиха.

Правителството упрекна Аюсо, яростен критик на Санчес, че е приел Милей, който отново не се срещна нито с министър-председателя, нито с крал Фелипе VI по време на посещението си.

"Можете много ясно да видите каква е концепцията (на Аюсо) за институционалност, лоялност и патриотизъм", заяви говорителката на правителството Пилар Егрия пред телевизионния канал Antena 3.

Този уикенд Милей ще пътува до Германия, за да се срещне с канцлера Олаф Шолц, въпреки че няма да му бъдат оказани специални почести и няма да се проведе пресконференция след разговорите. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон