Марк Рюте официално е следващият генерален секретар на НАТО

32-те държави от НАТО избраха за следващ ръководител на алианса нидерландския министър-председател Марк Рюте, предаде АФП.

Назначението идва в ключов момент - Русия настъпва в Украйна, а в САЩ предстоят избори.

Рюте ще поеме управлението от генералния секретар Йенс Столтенберг на 1 октомври, когато изтича мандатът на последния.

Основните сили, начело със Съединените щати, одобриха кандидатурата му преди срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон следващия месец.

„Приветствам горещо избора на съюзниците на НАТО на Марк Рюте за мой наследник. Той е истински трансатлантик, силен лидер и човек, постигащ консенсус“, написа Сонтелберг в социалните мрежи.

„Знам, че оставям НАТО в добри ръце“, добави той.

Опитният нидерландски лидер, чийто 14-годишен мандат начело на Нидерландия ще приключи до няколко седмици, ще ръководи Алианса в опасни времена.

57-годишният политик е изправен пред призрака на възможното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Рюте ще трябва да се бори и със заплахата, която представлява руският лидер Владимир Путин.

След като предяви претенции за поста в НАТО след разпадането на неговата коалиция миналата година, Рюте трябваше да използва всичките си дипломатически умения, за да спечели съюзници Турция и Унгария на своя страна в рамките на НАТО.

Миналата седмица единственият претендент - румънският президент Клаус Йоханис, се отказа от състезанието. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон