Марина от „Бандата на 1500“: Намалява броят на осиновените кучета

Броят на осиновявания на кучета в България е намалял, което прави проблемът с бездомните кучета по-остър. Това заяви пред БГНЕС Марина Георгиева.

Тя е доброволец от няколко години в общинския приют за бездомни кучета в Сеславци. Марина е от „Бандата на 1500“, която е кръстена заради 1500 кучета, намиращи се в общинския приют в село Горни Богоров. Със своите размери този приют е на печалното първо място на Балканите.

През почивните дни от 10.00 часа до 14.00 часа доброволците разхождат кучета и помагат за тяхната социализация. „Всеки е добре дошъл да разхожда кучетата“, заяви Марина и призова всички добри граждани да се включат в тяхната инициатива и да участват в социализацията на бездомните кученца, с което ще помогнат да си намерят по-бързо нов стопанин. „По време на разходките кучетата получават човешки контакт и се доверяват. Това увеличава шансовете им да напуснат приюта. Най-много се нуждаем от хора, които да дойдат и да отделят от своето време“, сподели Марина.

Според нея не се наблюдава ръст на изоставените кучета, но не се наблюдава и спад. „За съжаление, нищо не се е променило през последните години. Намалял е броят на осиновяванията, което прави така, че проблемът да се усеща още по-силно“, заяви доброволката.

С помощта на партньорска фондация са задомили доста кучета в Германия. Но тъй като в момента осиновяванията са спаднали, положението е изключително тежко, защото няма къде да се настанят новите кучета. „Проблемът не е решен и той продължава да съществува и ако някой има съмнение, нека да заповяда в двата приюта и много бързо ще се увери с очите си“, заяви Марина.

Тя призова всички, които искат да се сдобият с кученце, нека да обмислят осиновяването като първи избор за придобиването на домашен любимец, вместо купуването, особено от нерегламентирани развъдници. „Нека всички бъдем част от решението, а не част от проблема“, добави Марина Георгиева от „Бандата на 1500“. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон