Макрон призовава Нетаняху да предотврати конфликт между Израел и Хизбула

Израелската армия нареди евакуация на повечето райони източно от Хан Юнис и Рафах по египетската граница.

Френският президент Еманюел Макрон призова израелския лидер Бенямин Нетаняху да предотврати "пожар" между Израел и бойците на Хизбула в Ливан по време на телефонен разговор между двамата лидери.

Макрон "отново изрази сериозната си загриженост от задълбочаването на напрежението между Хизбула и Израел... и подчерта абсолютната необходимост да се предотврати конфликт, който би навредил на интересите на Ливан, както и на Израел", се казва в изявление на френското президентство.

Той също така настоява за "спешната необходимост всички страни да се придвижат бързо към дипломатическо решение" за прекратяване на конфликта, предизвикан от нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на Хамас в Газа.

"Двамата лидери обсъдиха дипломатическите усилия, които се полагат в тази посока", заявиха от Елисейския дворец преди посещението на американския пратеник за конфликта Амос Хохщайн в Париж.

Макрон също така призова Нетаняху да се въздържа от всякаква "нова операция" в Газа в близост до Рафах или Хан Юнис, "която само би утежнила човешките жертви и хуманитарната ситуация, която вече е катастрофална", заявиха от Елисейския дворец.

Израелската армия нареди евакуация на повечето райони източно от Хан Юнис и Рафах по египетската граница.

Тя не обяви изрично военна операция, но подобни заповеди обикновено предшестват големи офанзиви. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон