Мадуро: Венецуела ще възобнови преговорите със САЩ

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че страната му скоро ще възобнови преговорите със САЩ. Това се случи, след като Вашингтон наложи унищожителни санкции на петролната индустрия на южноамериканската страна, предаде АФП.

Мадуро заяви, че Вашингтон е инициирал предложението и че Каракас се е съгласил с него след двумесечно внимателно обмисляне.

"На 10 юли преговорите със Съединените щати ще бъдат възобновени", заяви венецуелския президент.

През 2023 г. САЩ и Венецуела започнаха тайни преговори в Катар. В крайна сметка те се споразумяха за мащабна сделка за размяна на затворници с посредничеството на държавата от Персийския залив.

Вашингтон освободи съюзника на Мадуро Алекс Сааб, който беше обвинен от САЩ в пране на пари за Каракас.

В замяна Венецуела предаде беглец на име Леонард Франсис, който беше в центъра на най-тежкия корупционен скандал във военноморските сили на САЩ, освободи 20 венецуелски политически затворници и пусна 10 американски затворници.

Вашингтон беше преустановил някои санкции, след като правителството на Мадуро и опозицията се споразумяха в Барбадос през октомври миналата година да проведат свободен и честен вот през 2024 г. под зоркото око на международни наблюдатели.

Но размразяването приключи, когато на опонентите на Мадуро не беше позволено да се изправят срещу него на избори, а през април санкциите отново бяха въведени.

"Ще дебатираме и ще намерим нови споразумения, така че всичко да се спазва, особено това, което подписахме в Катар през септември“, каза Мадуро. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон